Ο Διαβήτης μπορεί να προληφθεί??? Tης Νατάσας Δ. Τρουμπούκη



Η πρόληψη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος. Βρείτε τι πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε, για να χτίσετε μια γερή ασπίδα ενάντια στον διαβήτη.
Όταν, κατά γενική ομολογία η πρόληψη σώζει ζωές, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ακολουθούμε συγκεκριμένες συμβουλές, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για την υγεία μας.
Τύποι Διαβήτη και Πρόληψη
Προς το παρόν, ο Διαβήτης Τύπου Ι δεν μπορεί να προληφθεί. Επιστημονικές έρευνες προσπαθούν να «ρίξουν φως» στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο ανθρώπινο σώμα.
Όσον αφορά στο Διαβήτη Τύπου ΙΙ, έχουν καταγραφεί πολλά στοιχεία που συνδέουν την πρόληψή του με την αλλαγή τρόπου ζωής. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα και η μετριοπαθής σωματική άσκηση αποτελούν τους δύο πυλώνες του τρόπου ζωής που μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη της εμφάνισης του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Διαβήτης και σωματικό βάρος
Η απώλεια σωματικού βάρους βελτιώνει την ανθεκτικότητα της ινσουλίνης και μειώνει την υπέρταση. Άτομα παχύσαρκα ή με επιπλέον σωματικό θα πρέπει, συνεπώς, να φτάσουν σε επιθυμητά επίπεδα βάρους και να τα διατηρήσουν.

Η σωματική άσκηση είναι σημαντική στην επίτευξη απώλειας βάρους και συνδέεται με τη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος και των καρδιακών σφυγμών, την αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης και τη βελτίωση της σωματικής εικόνας και της ψυχολογίας των ατόμων.
Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:
Κάπνισμα:Εκτός από όλες τις υπόλοιπες επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, το κάπνισμα αυξάνει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους και την ανθεκτικότητα της ινσουλίνης.
Στρεςκαι κατάθλιψη:Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την εμφάνιση κατάθλιψης με την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συνήθειες ύπνου: Τόσο η μικρή (λιγότερο από 6 ώρες) όσο και η μεγάλη (μεγαλύτερη από 9 ώρες) διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την πρόληψη τροφής και την ισορροπία ενέργειαςστον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίστοιχα, η αυξημένη διάρκεια ύπνου ίσως αποτελεί σημάδι διαταραχής αναπνοής στον ύπνο ή σημάδι κατάθλιψης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...