Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές – Όλη η απόφαση Πετρόπουλου

Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές – Όλη η απόφαση Πετρόπουλου

Σε ποιους επιστρέφει εισφορές ο ΕΦΚΑ

Επιστροφή εισφορών στους ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ, προβλέπει νέα απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών που αχρεωστήτως έχουν καταβάλει ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ ή έχουν συνεισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό  τρίτων φορέων (ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ κλπ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, επιστρέφονται ή συμψηφίζονται με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές,  χρηματικά ποσά που καταβάλλονται  στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία (για πρώτη φορά, ακόμη και οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης), εφόσον  δεν προκύπτει με βάση τη νομοθεσία  υποχρέωση καταβολής τους.

Για την επιστροφή των ποσών, πρέπει να γίνει αίτηση των δικαιούχων και αφορούν περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών μετά την 1/1/2017, καθώς και  εκκρεμείς μέχρι 31/12/2016 αιτήσεις προς τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικούς φορείς,  εξαιρουμένου του Δημοσίου.

Για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τα ποσά επιστρέφονται ή συμψηφίζονται μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας εκκαθάρισης των εισφορών απ’ όπου προκύπτουν οι καταβλητέες εισφορές. Σε διαφορετική περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν υποβολής αίτησης εντός διμήνου από την εκκαθάριση των εισφορών, να παραμείνει  το σχετικό ποσό ως πιστωτικό υπόλοιπο και να συμψηφίζεται με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι δικαιούχοι επιστροφής, που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών, το ποσό που θα επιστρέφονταν συμψηφίζεται με τις τρέχουσες δόσεις της ρύθμισης.

Στο 1,2 δις ο στόχος εισπράξεων από οφειλέτες των Ταμείων το 2018!

Να εισπράξει 1,2 δις ευρώ, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, θέλει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον στόχο, από 1,052 δις ευρώ το 2017. Παράλληλα αυστηροποιείται το πλαίσιο, με άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση, εντός 3 μηνών (90 ημερών) από την ένταξη των οφειλετών ή 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, που δημοσιοποιήθηκε εχθές, ακολουθώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαθέσιμων μηχανισμών είσπραξης αλλά και στην εισαγωγή νέων τεχνικών για την λήψη στοχευμένων μέτρων με βάση το προφίλ του οφειλέτη. Συγκεκριμένα, «κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος για το 2018 είναι η εντατικοποίηση της παρακολούθησης των ληφθέντων αναγκαστικών μέτρων με σκοπό την ποσοτική και ταυτόχρονα ποιοτική αύξηση για καλύτερη απόδοση αυτών, η διαχείριση των αιτήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση του Ν.4469/2017 και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της κατηγοριοποίησης βάσει βιωσιμότητας (triage) με σκοπό την λήψη στοχευμένων αναγκαστικών μέτρων».

 

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι  «στις προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνεται και η υλοποίηση των προσαρμογών στο λογισμικό του ΟΠΣ-ΙΚΑ στις λειτουργικές περιοχές του διακανονισμού οφειλών και των αναγκαστικών μέτρων που θα κριθούν απαραίτητες. Μεταξύ των έργων που σχεδιάζονται είναι οι προσαρμογές του λογισμικού για τη διαχείριση των ρυθμίσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών του Ν.4469/2017, καθώς και η ολοκλήρωση της Β’ φάσης του έργου αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που αφορά την ένταξη στην ηλεκτρονική διαδικασία του μέτρου της άρσης της κατάσχεσης, μερικής ή ολικής, και του μέτρου της συμπληρωματικής δήλωσης τρίτου.

Οι οφειλές στα Ταμεία, στο τέλος του 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, σε εφαρμογή των νέων κριτηρίων διαβίβασης οφειλών από την πρωτοχρονιά του 2017, το τρέχον υπόλοιπο οφειλών στο ΚΕΑΟ, αυξήθηκε σημαντικά εντός του 2017 λόγω διαβίβασης μεγάλου όγκου οφειλών που ανάγονται σε όλα τα προηγούμενα έτη και οι οποίες είχαν παραμείνει στους Φορείς.

  • Εντάχθηκαν συνολικά 1.007.419 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 12.677.921.046 ευρώ. Οι περισσότεροι είναι οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του τ. ΟΑΕΕ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος υπολοίπου αφορά οφειλές που έχουν διαβιβαστεί από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (οφειλές 16.668.136.854 ευρώ, 53,28% του υπολοίπου οφειλών). Αμέσως μετά είναι οι οφειλές από τον τ. ΟΑΕΕ (οφειλές 13.373.566.856 ευρώ, 42,75% του υπολοίπου οφειλών).
  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 834.282 οφειλέτες (69,26% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 80% των οφειλετών (969.636 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος των οφειλών αφορά 89.546 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (περίπου 20% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (1.698 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 21,65% του υπόλοιπου οφειλών)
  • Από τα 31.285.406.109 ευρώ που είναι το τρέχον υπόλοιπο οφειλών, τα 15.231.074.864 ευρώ, δηλαδή το 48,68%, είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2009
  • Το 21,24% (ποσό 6.644.665.572 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες οι οποίοι ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 78,76% (ποσό 24.640.740.537 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Στα 31,2 δις ευρώ οι οφειλές, στο τέλος του 2017

Τέλος Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, το υπόλοιπο των οφειλών ήταν  31,2 δις ευρώ. Από το ΚΕΑΟ, παρατηρήθηκε αύξηση στο συνολικό πλήθος των οφειλετών που εντάσσονται και διατηρούν ρυθμίσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό 1.924.526.138 ευρώ. Το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017 ανέρχεται σε 1,052 δις ευρώ. Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Έρχονται περισσότερες κατασχέσεις το 2018!

Η Διεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης σχεδιάζει την διεύρυνση των διαθέσιμων εργαλείων αναγκαστικής είσπραξης αξιοποιώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. «θα επιδιωχθεί η επέκταση και συστηματοποίηση της χρήσης των αρχείων στόχευσης των συνεχώς εντασσόμενων στο Κ.Ε.Α.Ο ασφαλιστικών ταμείων ώστε να ενισχυθεί η λήψη αναγκαστικών μέτρων. Επίσης, θα γίνει ο προσδιορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας οφειλετών για διενέργεια κατά αυτών προγραμμάτων πλειστηριασμών κινητής/ακίνητης περιουσίας».

Το βάρος πέφτει στις ρυθμίσεις

«Το ΚΕΑΟ επιδιώκει την ενίσχυση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης. Οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων σχετικά με την οφειλή τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση», αναφέρεται στο σχέδιο, με το Κέντρο να προτιμά τις ρυθμίσεις, αντί για τις κατασχέσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.  

Μέσα στο 2017 κατεγράφη αύξηση στο συνολικό πλήθος των οφειλετών που εντάσσονται και διατηρούν ρυθμίσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό 1.924.526.138 ευρώ.

Για την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας των ρυθμίσεων, η Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο. αντλεί και αναλύει σε τακτική βάση στοιχεία για τις ενεργές, τις ολοκληρωμένες και τις απολεσθείσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο με οφειλέτες σε καθεστώς εξυγίανσης, το οποίο ενημερώνεται και ελέγχεται σε μηνιαία βάση, με στόχο την άμεση αντίδραση της Υπηρεσίας στις περιπτώσεις οφειλετών που δεν είναι συνεπείς. Αντίστοιχες δράσεις γίνονται και για την παρακολούθηση και των έλεγχο των περιπτώσεων ρυθμίσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι έμφαση δόθηκε στην άμεση ενημέρωση των οφειλετών για θέματα που αφορούν τις ρυθμίσεις τους, με στόχο την διασφάλιση της ορθότητας των καταβολών για την διατήρηση της εκάστοτε υπάρχουσας ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί καθημερινή πληροφοριακή ροή για αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους οφειλέτες εις βάρος των οποίων έχουν καταλογιστεί νέες οφειλές από τους ασφαλιστικούς φορείς. Επιπλέον, έχει ενεργοποιηθεί η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος σε οφειλέτες που συνεχίζουν να καταβάλουν μηνιαία ποσά για ήδη απολεσθείσα ρύθμιση, προκειμένου να ενημερωθούν για την απώλεια και για τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324353-O-EPHKA-epistrephei-eisphores-Ole-e-apophase-Petropoyloy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...