Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος επιστρέφει

Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος επιστρέφει
Oι εκδόσεις Πατάκη επανεκδίδουν το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ.
«Εκεί όπου ευδοκιμεί το ψέμα», γράφει ο Αλμπέρ Καμύ στον “Επαναστατημένο Άνθρωπο”, «αναγγέλλεται και διαιωνίζεται η τυραννία.» Ποιος θα περίμενε ότι το βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε πριν 63 χρόνια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στην Ελλάδα του 2014.
Το 1951 η έκδοση του «Επαναστατημένου Ανθρώπου» πέφτει σαν βόμβα. Ο Καμύ δέχεται επιθέσεις από δεξιά κι αριστερά με πρωτοστάτη τον Σαρτρ, από κληρικούς και άθεους. Η «φιλοσοφία» του είναι μια φιλοσοφία ενάντια στο δογματισμό, πάσης φύσης, και υπέρ του ανθρώπου. Ολιγόλος αλλά επίκαιρος.
Ο Καμύ μιλά για επανάσταση. «Επαναστατώ, άρα υπάρχουµε». Η εξέγερση, λέει, είναι ο µόνος τρόπος για να ξεπεράσουµε το παράλογο. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, τα νοήματα πληθαίνουν και γεννιούνται νέα ερωτήματα. Πώς ο άνθρωπος, στο όνοµα της εξέγερσης, συµβιβάστηκε µε το έγκληµα; Πώς η εξέγερση κατέληξε στα αυταρχικά κράτη του 20ού αιώνα που αντιγράφουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Πώς η ανθρώπινη περηφάνια αλλαξοδρόµησε;

Ερωτήματα ρητορικά για τον φιλόσοφο Καμύ …αλλά και ρεαλιστικά για τον δημοσιογράφο Καμύ. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δημοσιογραφία και τη φιλοσοφία, ανάμεσα στην ωμή αλήθεια και στο νόημα που αναζητούσε πίσω από τα γεγονότα.
Ο Καμύ πίστευε στην «κριτική πληροφόρηση» η οποία αποτυπώνεται στο βιβλίο του “Επαναστατημένος Άνθρωπος”.
Στις σελίδες του διαβάστε για τη Γαλλική Επανάσταση, την τρομοκρατία, την εκτέλεση του Γάλλου βασιλιά και τον Νίτσε. Γεγονότα τόσο μακρινά που με τον μοναδικό τρόπο γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ.
Οι Τimes κάνουν λόγο για “ενα από τα σπουδαιότερα μανιφέστα ανθρωπισμού”.
Πληροφορίες: Το βιβλίο “Επαναστατημένος Άνθρωπος” του Αλμπέρ Καμύ επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...