Ο Ερντογάν κλείνει 45 εφημερίδες και 16 τηλεοπτικούς σταθμούς!

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ 130 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Το κλείσιμο συνολικά 130 συγκροτημάτων Τύπου διέταξε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στην χώρα σε όλους τους τομείς του δημοσίου.

Ανάμεσά στα 130 τουρκικά ΜΜΕ είναι και 45 εφημερίδες και 16 τηλεοπτικοί σταθμοί.

Αναλυτικά, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και κλείνουν πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, καθώς διευρύνεται το κύμα των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Συνολικά 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να εντείνουν τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων τις οποίες εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Νωρίτερα, σήμερα οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων της εφημερίδας «Zaman», ενώ την Δευτέρα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον 42 δημοσιογράφων.

Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Περισσότερους από 15.000 ανθρώπους έχουν θέσει υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, περί έκδοσης του ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ.

Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.

«Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες» σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψη την 9η Αυγούστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Αναμένεται η σύσφιξη των σχέσεων και αυτό πρέπει να γίνει διότι η Τουρκία είναι γείτονα χώρα της Ρωσίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, ένα κοινό μέλλον».

ΗΠΑ: Ανησυχητική τάση οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων στην Τουρκία

«Ανησυχητική τάση» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις συλλήψεις και άλλων δημοσιογράφων στην Τουρκία τονίζοντας ότι κατανοούν την ανάγκη της χώρας να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που ενέχονται στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ωστόσο, οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θεωρούμε… μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...