Ο Ιερώνυμος νίκησε τον Βαρθολομαίο

Ο Ιερώνυμος νίκησε τον Βαρθολομαίο
Τους τέσσερις νέους μητροπολίτες που θα αναλάβουν τη διοίκηση των Μητροπόλεων Ιωαννίνων, Φωκίδας, Ελασσόνας και Θεσσαλιώτιδος εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, η Ιεραρχία έδωσε τα «κλειδιά» των μητροπόλεων στα πρόσωπα, που είχαν την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Ειδικά στην περίπτωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο νέος μητροπολίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, που ήταν ο «εκλεκτός» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, εξελέγη με χαρακτηριστική άνεση, συγκεντρώνοντας 46 ψήφους, έναντι 16 του αρχιμανδρίτη Δημήτριου Αργυρού και μόλις επτά του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου, που είχε την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων διαθέτει ιδιαίτερο κύρος και αίγλη και έχει βαρύτητα για το Φανάρι, που επιχείρησε να παρέμβει στη διαδικασία εκλογής του νέου μητροπολίτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο νέος μητροπολίτης Μάξιμος Παπαγιάννης είναι 46 ετών και υπηρετούσε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

Στη Φωκίδα, τη θέση του μητροπολίτη καταλαμβάνει ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, που έλαβε 42 ψήφους, έναντι 27 του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Καλύβα και τριών του επισκόπου Μαραθώνος Μελίτωνα. Ο νέος μητροπολίτης γεννήθηκε το 1954 στη Σπάρτη, σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2009 ήταν βοηθός του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου (που τον υποστήριξε ανοιχτά) και επίσκοπος στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη.

Πανηγυρική ήταν και η εκλογή του νέου μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνος Τούμπα, που συγκέντρωσε 68 ψήφους (έναντι εννέα και έξι ψήφων των αντιπάλων του). Η περίπτωση της Ελλασόνας είναι ξεχωριστή, καθώς φαίνεται ότι ο μακαριστός Βασίλειος είχε υποδείξει τον στενό συνεργάτη του ως διάδοχό του, επιθυμία που έγινε τελικά δεκτή. Με άνεση εξελέγη και ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος Ανθης (60 ψήφοι, έναντι 17 και οκτώ των αντιπάλων του), ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Σημειώνεται ότι η σύγκληση της Ιεραρχίας για την εκλογή των νέων μητροπολιτών είχε αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς δεν είχε συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν να υπάρχουν τέσσερις κενές μητροπόλεις.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...