Ο Κιμ έβαζε… στο χέρι 70% των μισθών των εργατών για να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Κιμ έβαζε… στο χέρι 70% των μισθών των εργατών για να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμα

Κατηγορία

phpanos
Κυριακή 14/02/2016 – 14:11

Κιμ

H Σεούλ αιτιολόγησε τη μονομερή απόφασή της να κλείσει το διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα του Κεσόνγκ τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ έπαιρνε το 70% των μισθών που καταβάλλονταν στους βορειοκορεάτες εργάτες προκειμένου να χρηματοδοτεί τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της.

Ημέρες μετά τη βορειοκορεατική ρίψη πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και ένα μήνα μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο βιομηχανικό πάρκο όπου 53.000 Βορειοκορεάτες απασχολούνται σε 124 νοτιοκορεατικές εταιρίες.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η Πιονγκγιάνγκ απέλασε όλα τα νοτιοκορεατικά στελέχη που ήταν στο βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ, το οποίο βρίσκεται στο έδαφός της, 10 χλμ. από τα σύνορα των δύο χωρών, και κήρυξε την περιοχή στρατιωτική.

Το βιομηχανικό συγκρότημα που χρηματοδοτείται από τη Νότια Κορέα, άνοιξε το 2004 ως σύμβολο “συμφιλίωσης” ανάμεσα στις δύο Κορέες και παρέμενε ένα από τα τελευταία κοινά προγράμματα συνεργασίας. Το κλείσιμό του επιδείνωσε απότομα τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του, οι νοτιοκορεατικές εταιρίες κατέβαλαν ποσό που ισοδυναμεί με 560 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς στις βορειοκορεατικές αρχές, οι οποίες έχουν την εποπτεία των εργατών που εργάζονται στο Κεσόνγκ. Μόνο το 2015, το ποσό ήταν 120 εκατ. δολάρια.

Σήμερα, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Χονγκ Γιονγκ-πιο δήλωσε ότι το “70%” των χρημάτων αυτών στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε από το κυβερνών Κόμμα των Εργατών στην Πιονγκγιάνγκ για τη χρηματοδότηση των οπλικών προγραμμάτων της.

“Κάθε ξένο νόμισμα που κέρδιζε η Βόρεια Κορέα μεταφερόταν στο Κόμμα των Εργατών, που χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή πυραύλων ή την αγορά προϊόντων πολυτελείας”, είπε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο KBS TV.

“Περίπου το 70% των μισθών που καταβάλλονται σε δολάρια χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από τις αρχές, ενώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν εισιτήρια για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα αγαθά και βορειοκορεατικά νομίσματα”.

Η Σεούλ είχε επιλέξει μέχρι πρότινος να κλείνει τα μάτια στις καταχρήσεις αυτές, λαμβάνοντας υπόψη τον συμβολισμό του Κεσόνγκ.

“Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα, γιατί ο Βορράς συνεχίζει να εντείνει την ανάπτυξη των όπλων του. Θελήσαμε να λάβουμε ένα ριζοσπαστικό μέτρο για να κατευνάσουμε την ανησυχία των πολιτών όσον αφορά την ασφάλεια”, εξήγησε.

Μεγάλη πηγή ξένου συναλλάγματος για το πιο απομονωμένο καθεστώς στον κόσμο, το Κεσόνγκ δημιουργήθηκε στον απόηχο της διπλωματίας που ακολούθησε η Σεούλ από το 1998 έως το 2008 η οποία είχε στόχο την ενθάρρυνση των επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...