Ο Κώστας Φωτάκης στο KONTRA

Ο Κώστας Φωτάκης στο KONTRA

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Κώστας Φωτάκης.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και για το αν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα επεσήμανε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή, αυτό έχει δηλωθεί και από την πλευρά των ΑΝΕΛ και ο στόχος είναι πραγματικά η έξοδος από την επιτροπεία. Η έξοδος από τα μνημόνια.»

Αναφερόμενος στο αν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε: «Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις η απάντηση δεν είναι ένα «ξερό» ναι ή ένα «ξερό» όχι. Είναι πράγματα στα οποία οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα ζητήματα χαρακτηρίζονται από μία δυναμική εξέλιξη… δεν είναι ζητήματα στατικά.»

Παράλληλα ο κ. Φωτάκης μιλώντας για θέματα της αρμοδιότητας του αναφέρθηκε στις εξατομικευμένες θεραπείες, λέγοντας, «Εκείνο το οποίο κάναμε, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη,  δημιουργήσαμε ένα εθνικό δίκτυο για ιατρικές ακριβείας με έμφαση κατ’ αρχήν στην ογκολογία.»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Για το αν είναι σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία

Αν μιλάτε για την απώλεια της μίας ψήφου δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό τραύμα. Η κυβέρνηση είναι σταθερή, αυτό έχει δηλωθεί και από την πλευρά των ΑΝΕΛ και ο στόχος είναι πραγματικά η έξοδος από την επιτροπεία. Η έξοδος από τα μνημόνια.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τολμήσει. Έχει τολμήσει, το έδειξε πρόσφατα με το μακεδονικό, αλλά έχει τολμήσει να ανοίξει θέματα που παλαιότερα… μπαίναν κάτω από το χαλί. Άνοιξαν θέματα όπως το ασφαλιστικό και πολλά άλλα. Τώρα το μακεδονικό… και αυτό δείχνει ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και σθένος, πραγματικά για να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα.

 

Για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις η απάντηση δεν είναι ένα «ξερό» ναι ή ένα «ξερό» όχι. Είναι πράγματα στα οποία οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα ζητήματα χαρακτηρίζονται από μία δυναμική εξέλιξη… δεν είναι ζητήματα στατικά. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για τη χώρα και το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ.

 

Για την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται. Το ζήτημα είναι από ποιους αξιολογούνται. Τίθενται πολλά ζητήματα όπως ποιος είναι ο ρόλος των συλλόγων των εκπαιδευτικών στα σχολεία… Δεν νομίζω ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες… ότι υπάρχει μία κατάσταση ανεξέλεγκτη.

 

Για τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας

Υπάρχει μία πολλή στενή συνεργασία και με το υπουργείο παιδεία, όπως και με το υπουργείο ανάπτυξης. Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης έχει να κάνει με το εξής. Στην πολιτική που έχουμε διαγράψει ένας βασικό πυλώνας είναι αυτό που λέμε… εμβληματικές πρωτοβουλίες. Θεωρούμε ότι η πολιτεία να παίρνει πρωτοβουλίες σε θέματα τα οποία αγγίζουν την κοινωνία και μπορεί να δειχθεί ποια είναι η απήχηση της έρευνας στην κοινωνία. Αυτό γιατί από την αρχή η κυβέρνηση έδωσε μεγάλο… βάρος στην έρευνα και την καινοτομία. Έχουν διπλασιαστεί οι πόροι. Οπότε αυτό για εμάς είναι μία υποχρέωση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία στον τομέα της ιατρικής που αναδύεται και ονομάζεται ιατρική ακριβείας. Αφορά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, πρόγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Είναι ένας τομέας που αναδείχθηκε μετά το 2001, όταν έγινε η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και που σήμερα βρίσκεται σε ένα στάδιο μίας τελικής διαμόρφωσης και εκείνο το οποίο θέλουμε είναι η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό.

 

Για την εφαρμογή στον… καρκίνο

Με την ιατρική ακριβείας είναι να διορθωθούν αυτά τα λάθη που υπάρχουν στην αλυσίδα του DNA και στα οποία οφείλεται η γένεση διαφόρων ασθενειών.  

Εκείνο το οποίο κάναμε, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη,  δημιουργήσαμε ένα εθνικό δίκτυο για ιατρικές ακριβείας με έμφαση κατ’ αρχήν στην ογκολογία. Συγκεντρώσαμε τις δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα και σκοπός του δικτύου είναι, σε πρώτη φάση, να δημιουργήσει τέσσερις μονάδες ιατρικής ακριβείας, μία στην Κρήτη, δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα επεκταθούν και σε άλλα μέρη της χώρας. Μετέχουν ογκολογικές κλινικές από διάφορα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα και θα επεκταθεί και αυτό το δίκτυο, αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Το δεύτερο στο οποίο αποσκοπούμε είναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, να γίνουν προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.

 

Για τις εξατομικευμένες θεραπείες

Μιλάμε για εξατομικευμένες θεραπείες που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπεία, λιγότερη επιβάρυνση των ασθενών και βέβαια μείωση του κόστους της περίθαλψης. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει προσβάσιμο από το Δημόσιο σύστημα υγείας. Να περάσουμε στις κλινικές εφαρμογές και μάλιστα όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά… σύντομα.

 

Για την Αριστεία

Είναι μία δυναμική έννοια η έννοια της αριστείας. Συνήθως αυτοί που αναφέρονται στο θέμα βρίσκονται στον αντίποδα της αριστείας.

Πράγματι έχει σημασία να υπάρχουν ορισμένα απτά αποτελέσματα, αλλά στην επιστήμη αυτά τα πράγματα δεν γίνονται κατ’ ανάγκη… άμεσα. Στην προσπάθεια μας αυτή μετέχουν και Έλληνες της διασποράς, ένας πολύ διακεκριμένος ογκολόγος, ο Όθωνας Ηλιόπουλος, είναι από το Χάρβαρντ, είναι καθηγητής εκεί, δουλεύει στην ογκολογική κλινική και είναι ένας εξιδεικευμένος επιστήμονας στη μοριακή ιατρική.

  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/335026-O-Kostas-PHotakes-sto-KONTRA ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...