Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ξεκίνησε την Επανάσταση του 1821;

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ξεκίνησε την Επανάσταση του 1821;
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (25 Μαρτίου 1771 – 30 Μαΐου 1826) ήταν μητροπολίτης Πάτρας και πρωταγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση.

Στις 25 Μαρτίου του 1821, ευλόγησε μία ελληνική σημαία και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Οι περισσότεροι ιστορικοί,ήταν της άποψης που αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Παλαιού Πατρών Γερμανού, δηλαδή, “οι δε συγκεντρωθέντες αποφάσισαν να μην δώσουν αιτίαν τινά, αλλά ως φοβισμένοι να παραμερίσωσι εις ασφαλή μέρη”.Δηλαδή οι Συγκεντρωμένοι στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας να βρούν ασφαλές καταφύγιο και οτί δεν ξεκίνησαν τότε την επανάσταση του 1821.

Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας του μύθου διασώζει κάποια ιστορική αλήθεια, βασιζόμενοι σε προσωπικά αρχεία οικογενειών αγωνιστών του 1821, που ισχυρίζονται ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τέλεσε δοξολογία στις 17 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα και όρκισε ορισμένους κοτζαμπάσηδες και επισκόπους του Μωριά, που βρίσκονταν εκεί για τον εορτασμό του Αγίου Αλεξίου.Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεντρωμένοι έφυγαν από την Αγία Λαύρα έχοντας γνώση της επικείμενης έναρξης επανάστασης.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ;

Η Πραγματικότητα είναι πως η Ελληνική Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο.

Είναι γνωστό από την ιστορική έρευνα ότι κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ( 25η μαρτίου 1821 ) δεν συνέβη κάτι το αξιομνημόνευτο. Το πιθανότερο είναι ότι, αντίθετα με τον μύθο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ευλόγησε τότε τα όπλα των Επαναστατών. Οι σημαντικότερες επαναστατικές ενέργειες είχαν συμβεί νωρίτερα (π.χ., η είσοδος στην Καλαμάτα, η εξέγερση του Υψηλάντη). Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική επέτειος πολύ αργότερα, με σκοπό να συμπίπτει με τη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού, για προφανείς λόγους.

ΕΘΝΙΚΑ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...