Ο Παππάς ενέκρινε το έργο ανάπτυξης υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων

Ο Παππάς ενέκρινε το έργο ανάπτυξης υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενέκρινε την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 23,9 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

Το έργο εντάσσεται σε μια ενιαία στρατηγική λογική του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, αφενός για την ανάπτυξη εθνικής εμβέλειας υποδομών και αφετέρου για τη διαμόρφωση και παροχή υπηρεσιών που θα υποστηρίζουν την ευρύτερη διαστημική στρατηγική της χώρας. Στους στόχους του Υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμα η καταλυτική ενθάρρυνση της βιομηχανίας σχεδίασης και ανάπτυξης -σε πρώτη φάση- μικρο/νανοδορυφόρων, η παροχή κρίσιμων υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση και η διάχυση τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κινητοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον εν λόγω τομέα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, παρουσίασε τον νεοϊδρυθέντα Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), ο οποίος δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα.

Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, περιλαμβάνει την:

· Κατασκευή, εκτόξευση και λειτουργία συστοιχίας έντεκα (11) μικροδορυφόρων για την παρατήρηση της Γης και την παραγωγή ποιοτικών και υψηλής ανάλυσης «ανοικτών» διαστημικών δεδομένων.

· Τη δημιουργία εθνικών υποδομών συναρμολόγησης, ολοκλήρωσης, δοκιμής και επικύρωσης μικροδορυφόρων, ελέγχου και διαχείρισης αυτών, καθώς και επιτήρησης δορυφορικού φάσματος.

· Την ανάπτυξη υπηρεσιών, που θα βασίζονται στα δεδομένα τα οποία θα παράγουν οι μικροδορυφόροι, για χρήση τους από το δημόσιο τομέα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται υπηρεσίες για τη γεωργία και τη δασοκομία, την παρακολούθηση μεταναστευτικών ροών, τη διαχείριση κινδύνων, τη ναυτιλία, την ασφάλεια, τη διαχείριση φυσικών πόρων και το περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι μέρος των υπηρεσιών και των δεδομένων, που θα παραχθούν, θα διατεθούν σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη μορφή ανοικτών δεδομένων (open data) για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε αναπτυξιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της διαστημικής πολιτικής της Ελλάδας και τη στρατηγική ενίσχυσης της Ψηφιακής Οικονομίας. Συνενώνουμε αναπτυξιακές δυνάμεις, ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας. Ενισχύουμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθαρή στόχευση και οργανωμένη στρατηγική. Εκμεταλλευόμαστε τις απεριόριστες εφαρμογές και ευκαιρίες και βάζουμε την Ελλάδα σε νέα τροχιά, τροχιά νέας ανάπτυξης».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογράμμισε: «Η αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας και των -σχετικών με αυτή- εφαρμογών συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, καθώς δίνει νέες δυνατότητες σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η πολιτική προστασία, η μεταποίηση, η γεωργία, οι μεταφορές, η ναυτιλία, η έρευνα κ.ά. Με το συγκεκριμένο έργο δίνονται νέες προοπτικές στην αναπτυξιακή και επιχειρησιακή αξιοποίηση του διαστήματος».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328415-O-Pappas-enekrine-to-ergo-anaptyxes-ypodomes-kai-systoichias-mikrodoryphoron ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...