Ο Σεβ.Μητροπολίτης Πορτογαλίας & Ισπανίας κ. Πολύκαρπος μίλησε στο Ν.Ν. Βίντεο

Στην κάμερα του Nafpaktia news.gr μίλησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ισπανίας & Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος(Σταυρόπουλος) με καταγωγή από την Ναύπακτο. Μίλησε  για την διαδρομή του από την Ναύπακτο ως το Πατριαρχείο και την ενθρόνιση του ως Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας. Μας ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  για να πραγματοποιήσει το  ποιμαντικό  του  έργο του. Επίσης μίλησε και την αγαπημένη του Ναύπακτο που κάθε καλοκαίρι την επισκέπτεται ανελλιπώς.

 

Η πορεία του Σεβασμιότατου κ. Πολυκάρπου 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, υπέρτιμος και Έξαρχος Μεσογείου Θαλάσσης κ. Πολύκαρπος (κατά κόσμον Παναγιώτης Σταυρόπουλος) γεννήθηκε την 15η Οκτωβρίου 1963 στην Ναύπακτο, όπου έλαβε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Αριστούχος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986), υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία με την ειδικότητα του υπαξιωματικού-θεολόγου (1986-1988), μετά το πέρας της οποίας τυχών εκκλησιαστικής υποτροφίας μετεκπαιδεύτηκε για δύο έτη στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου Ρώμης (1988-1990).

 

Διάκονος εχειροτονήθη την 15η Ιανουαρίου 1990, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινουπόλεως, υπό του τότε Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος, νυν δε Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με την συμμαρτυρία του π. Αρσενίου Κομπούγια. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε την επομένη, 16η Ιανουαρίου, στον ίδιο Ναό, υπό του τότε Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, νυν δε Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλεξάνδρου, προχειρισθείς σε Αρχιμανδρίτη υπό του κ. Βαρθολομαίου. Υπηρέτησεν ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της μεγαλωνύμου και ιστορικής «Αδελφότητος του Αγίου Νικολάου και Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ορθοδόξων Ελλήνων» (1990-2007) και ως Πρωτοσύγκελλος της νεοπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης (1992-2007), τα μέγιστα καταβαλών για την οργάνωση, εμπέδωση και ανάπτυξη αυτής ανά την Ιταλική Χερσόνησο και τα Νησιά της και την Μάλτα. Παράλληλα διετέλεσε Εφημέριος των υπό του ιδίου ιδρυθεισών Ενοριών Παδούης (1990-2007), Φερράρας (1990-1999), Πάρμας (1994-1999) και Περουτζίας (1992-2003). Ηγουμενεύων των Ιερών Μονών Οσίου Ιωάννου του Θεριστού Καλαβρίας (1994-1997) και Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ελληνίδων Ευγενών Μοναχών (1992-2007) και Γραμματεύς κατ’ αρχάς, είτα δε Αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και όλων των Επιτροπών της εν λόγω Μητροπόλεως. Το έτος 1998 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Εκπροσώπησε την Μητέρα Εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης σε πολλές αποστολές, συναντήσεις και συνέδρια. Πέντε φορές υπήρξε μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας κατά την Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Πρεσβυτέρας Ρώμης. Δίδει διαλέξεις, ομιλίας, αρθρογραφεί και γνωρίζει, εκτός από την μητρική του γλώσσα, την ιταλική και γαλλική.

Την 30ην Απριλίου 2007, με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εξελέγη παμψηφεί δεύτερος Μητροπολίτης της νεοπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας, σε διαδοχή του μετατεθέντος για λόγους υγείας στην Ιερά Μητρόπολη Βρυούλων πρώτου Μητροπολίτου αυτής Σεβ. κ. Επιφανίου. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε την 6η Μαΐου ε.ε, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Η ενθρόνισή του εγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Μαδρίτης.

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...