Ο Σωκράτης Φάμελλος στο «KONTRA»: Δεν μας τρομάζει το πολιτικό κόστος

Ο Σωκράτης Φάμελλος στο «KONTRA»: Δεν μας τρομάζει το πολιτικό κόστος

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στη Στέλλα Γκαντώνα, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος, έθεσε μάλιστα και μία σειρά ερωτημάτων… «Μπορεί η πολιτεία μετά από τόσο μεγάλο φόρο ζωής που πληρώσαμε ως κοινωνία να επιτρέψει αυθαίρετες μάνδρες και περιφράξεις στην Ανατολική Αττική; Μπορεί να επιτρέψει η κοινωνία μας να παραμένουν αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα ρέματα της Μάνδρας;»

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η τραγωδία στο Μάτι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, λέγοντας «εμείς διαθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις και όχι τις προσωπικές, μιλάω και για τις υπηρεσιακές και τις τεχνικές που είχαμε στη διάθεση μας. Υπήρχε ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο, το ότι σήμερα οι καθηγητές που είδαν τον πρωθυπουργό είναι και οι επικεφαλής επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή στη χώρα, αποδεικνύει το ότι έχουμε να διαχειριστούμε ακραία κλιματικά φαινόμενα!»

Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός μιλώντας για τους δασικούς χάρτες επεσήμανε ότι, «Οι δασικοί χάρτες ήταν υποχρέωση της χώρας μας από το Σύνταγμα. Από το 1975. Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέδειξαν μία πολύ μεγάλη ατολμία. Θα έλεγα μία πολύ περιορισμένη πολιτική δύναμη… και επιλογή τους ήταν να μην κάνουν τους δασικούς χάρτες γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι μες στους δασικούς χάρτες ή η μη ύπαρξη τους κρύβει μία χαρά πάρα πολλές αυθαιρεσίες.»

Βασικά σημεία της συνέντευξης:
 

Για το ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία
Όσες ημέρες και αν περάσουν, τουλάχιστον σε όλους εμάς που ασχολούμαστε κάθε ημέρα με το ζήτημα αυτό και ασχολούμαστε προφανώς για να μπορέσουμε να επιλύσουμε και θέματα των βαθύτερων αιτιών που δημιούργησαν αυτό το τραγικό περιστατικό, αλλά και στην επούλωση κάποιων… πληγών τοπικά, δεν μπορεί να μειωθεί το συναισθηματικό, το ηθικό και το ανθρώπινο φορτίο. Είναι τραγικό να κάνουμε πολιτικές εκπομπές, να κάνουμε εμείς κυβερνητικές επιλογές και πράξεις που συνδέονται με την απώλεια τόσων ανθρώπων… δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε και δεν είναι εύκολο να το ξεπεράσουμε. Είναι πολύ δύσκολο για όλους και γι’ αυτό θα ήθελα να σας πως εκ των προτέρων ότι πρέπει να κάνουμε και μία συμφωνία… πολιτικοί, δημοσιογράφοι και όλοι όσοι διαχειριζόμαστε δημόσια πράγματα, να μην προσβάλουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής με τον λόγο που διατυπώνεται αυτές τις μέρες. Είναι μία προσπάθεια που έχω κάνει σε όλες μου τις δημόσιες παρουσίες. Το κάνουν όλοι οι συνάδελφοι μου, με την κυβέρνηση γιατί πρέπει να είμαστε απέναντι στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όσο πιο σεμνοί γίνεται.
Όσον αφορά τα ζητήματα της αντιμετώπισης, αυτής καθ’ αυτής της τραγωδίας, νομίζω ότι υπάρχουν και αρμόδιες αρχές και εισαγγελικές που θα κάνουν την ανάλογη έρευνα. Ίσως εγώ δεν είμαι ο καταληλότερος για να σας πω αν επιχειρησιακά χρησιμοποιήθηκαν όλα τα εργαλεία ή όχι. Ήμουν όμως στο κέντρο επιχειρήσεων και είδα ότι σε επιχειρησιακό και σε ανθρώπινο επίπεδο, πολλά στελέχη της κυβέρνησης είμασταν εκεί. Υπήρχαν πολλά υπηρεσιακά στελέχη και εκ των προτέρων σας λέω ότι είχαν διατεθεί όλοι για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου κινδύνου στην ανατολική Αττική.

Για το αν θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η τραγωδία
Δεν μπορώ να συζητάω για τόσο σοβαρά και ουσιαστικά θέματα με υποθέσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μου αντιστοιχεί και δεν έχω και τα… τεχνικά δεδομένα.
Σας είπα ότι εμείς διαθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις και όχι τις προσωπικές, μιλάω και για τις υπηρεσιακές και τις τεχνικές που είχαμε στη διάθεση μας. Υπήρχε ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο, το ότι σήμερα οι καθηγητές που είδαν τον πρωθυπουργό είναι και οι επικεφαλής επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή στη χώρα, αποδεικνύει το ότι έχουμε να διαχειριστούμε ακραία κλιματικά φαινόμενα και ας μη μιλήσουμε για την ανατολική Αττική, ας μιλήσουμε για τη Μάνδρα ή ας μιλήσουμε για τη Σαμοθράκη ή για άλλα τέτοια ακραία φαινόμενα.

Για την επόμενη ημέρα
Εμείς από την αρχή της εφετινής περιόδου είχαμε συντονιστεί με τον Νίκο Τόσκα, τον αντίστοιχο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε φέτος η χώρα να έχει στη διάθεση της περισσότερα εναέρια μέσα, για την πυρόσβεση, και περισσότερες δυνάμεις επίγειες. Δυστυχώς φάνηκε ότι δεν έφτασαν ούτε αυτές οι προετοιμασίες που είχαμε κάνει, εξάλλου στο θεσμικό επίπεδο, νομίζω πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι η χώρα μας ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια να κάνει μεγάλες αλλαγές που δεν είχαμε μέχρι τώρα εργαλεία, όπως είναι για παράδειγμα ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Η χώρα μας έχει πλέον και μάλιστα είναι δημοσιευμένο και σε ΦΕΚ σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας για όλες τις περιφέρειες. Παράλληλα προχωράμε και πάρα πολύ το θέμα των δασικών χαρτών και άλλων εργαλείων.

Για το αν εφαρμόζονται
Όλα αυτά έχουν γίνει για να εφαρμοστούν στην πράξη για να περιορίσουν περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αυθαιρεσίες και λάθη που κάνουμε, και σαν κοινωνία ακόμα, αλλά και να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Για τους δασικούς χάρτες
Εμείς έτσι και αλλιώς επικαιροποιούμε και τα σχέδια πολιτικής προστασίας προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντίδραση. Όμως πρέπει να σημειώσω ότι πρέπει να ενσωματώσουμε στην κοινωνική μας λειτουργία, στον αυτοματισμό της ζωής μας ορισμένα μέτρα πολιτικής προστασίας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει σε καμία κοινωνία του κόσμου, γιατί συνδέεται  για παράδειγμα με την αλλαγή της θερμοκρασίας, με τις έντονες βροχοπτώσεις, με την αλλαγή της στάθμης στη θάλασσα ή με την ένταση των πλημμυρίκων φαινομένων και των κυματισμών… είναι όμως πράγματα που πλέον μπαίνουν στη ζωή μας. Εμείς, όμως, έχουμε και ένα σχέδιο ανθεκτικότητας υποδομών, το οποίο υλοποιούμε προκειμένου να είναι και οι υποδομές μας ανθεκτικές για αυτές τις αλλαγές. Εγώ θα συμφωνήσω πάντως… ότι σε κοινωνικό επίπεδο αυτές οι αλλαγές δεν έχουν ενσωματωθεί με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε…
Είναι προφανές. Παρ’ ότι παραδοσιακά η χώρα μας είχε εμπειρία… από πλημμύρες. Οι προηγούμενες γενιές ζούσαν περισσότερο στην ύπαιθρο είχαν μηχανισμούς διαχείρισης αυτού του κινδύνου. Όμως και τα φαινόμενα είναι τελείως διαφορετικά και ο τρόπος που δομήθηκαν οι πόλεις μας και ο τρόπος που κλείσαμε τα ρέματα, δημιουργούν έναν πολλαπλασιασμό στην έκφραση του φαινομένου.
Οι δασικοί χάρτες ήταν υποχρέωση της χώρας μας από το Σύνταγμα. Από το 1975. Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέδειξαν μία πολύ μεγάλη ατολμία. Θα έλεγα μία πολύ περιορισμένη πολιτική δύναμη… και επιλογή τους ήταν να μην κάνουν τους δασικούς χάρτες γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι μες στους δασικούς χάρτες ή η μη ύπαρξη τους κρύβει μία χαρά πάρα πολλές αυθαιρεσίες.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε όλα τα μέσα
Ναι, γιατί αν θυμάστε… πέρυσι που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα, μία ανησυχία και θα έλεγα και αντίθεση σε ένα βαθμό και λόγω έλλειψης πληροφόρησης, όμως τώρα έχουμε με το ένα τρίτο της Ελλάδας τελειώσει και αυτή την περίοδο έχουμε αναρτημένο περίπου 15% της χώρας, ενώ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναρτηθεί και όλη η Αττική και εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναρτηθεί όλοι. Είναι ήδη οι μελέτες έτοιμες. Έχουν ανατεθεί, έχουν γίνει τα συμβόλαια, έχουν διαθέσιμους πόρους και έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε θέματα και στην ύπαιθρο, αλλά και σε αυτή την ενδιάμεση ζώνη μεταξύ κατοικίας και δάσους. Γιατί εκεί προέκυψαν πολλά προβλήματα. Οι δασικοί χάρτες είναι μία ουσιαστική πρόληψη του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών.

Για το τι φοβάται ο κόσμος
Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το ζήτημα. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή προέχει ο ανθρωπιστικός παράγοντας. Πρέπει να αποκαταστήσουμε περιουσίες και ζωή. Γι’ αυτό και τα μέτρα αυτά της αποκατάστασης… της ασφαλούς λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας είναι τα πρώτα που εφαρμόζονται. Τώρα κόβουμε τα δέντρα, καθαρίζουμε τα ρέματα, αρχίζουμε μία νέα προσπάθεια για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στα βουνά, προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι πολίτες από πλημμύρες με την πρώτη βροχή, άρα δεν έχουμε προτεραιότητα μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολίτες, αλλά στην αποκατάσταση της λειτουργίας.  

Για το αν είναι η… κατάλληλη στιγμή
Μπορεί η πολιτεία μετά από τόσο μεγάλο φόρο ζωής που πληρώσαμε ως κοινωνία να επιτρέψει αυθαίρετες μάνδρες και περιφράξεις στην Ανατολική Αττική; Μπορεί να επιτρέψει η κοινωνία μας να παραμένουν αυθαίρετες κατασκευές μέσα στα ρέματα της Μάνδρας;
 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/338858-O-Sokrates-PHamellos-sto-KONTRA-Den-mas-tromazei-to-politiko-kostos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...