Ο Τουσκ θα ζητήσει συνδρομή της Ε.Ε. για τη φύλαξη των συνόρων Τουρκίας – Βουλγαρίας

Έκκληση για βοήθεια στη Βουλγαρία προκειμένου να «προστατεύσει τα σύνορά της» με την Τουρκία θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς η Σόφια συνεχίζει να αντιμετωπίζει εισροή μεταναστών.

Στην προσεχή Σύνοδο κορυφής των «27» στην Μπρατισλάβα για το Brexit, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα καλέσει τους «27» να προσφέρουν «ισχυρή επιχειρησιακή υποστήριξη στη Βουλγαρία για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία», κυρίως «συνοριοφύλακες και εξοπλισμό».

Τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας αποτελούν μέρος ενός άξονα διέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές μεταναστευτικές κρίσεις στην ιστορία της.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων πλήττονται από την έλλειψη αλληλεγγύης έναντι των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πως θα καλέσει να ελέγχονται οι ταυτότητες όλων των προσώπων που περνούν τα εξωτερικά σύνορα των 27, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των 27, και να επαληθεύεται ότι δεν βρίσκονται σε φακέλους ή καταλόγους καταζητούμενων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για αυτούς τους ελέγχους, που συνέστησαν οι Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, υπάρχει άτυπη συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ευρωβουλευτές έχουν δώσει το πράσινο φως, όμως πρέπει πρώτα να εγκριθούν επίσημα.

«Στην Μπρατισλάβα, επιθυμώ να δεσμευτούμε ότι η (ταυτότητα) όλων των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα ελέγχεται και θα συγκρίνεται με τους φακέλους (των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου). Είναι θέμα ασφάλειας» της Ευρώπης, είπε ο Τουσκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκανε περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...