Ο Τσίπρας ανοίγει από τις ΗΠΑ την καμπάνια του χρέους

Ο Τσίπρας ανοίγει από τις ΗΠΑ την καμπάνια του χρέους

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Την πρώτη -έστω και άτυπη- μετεκλογική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και διμερείς επαφές με ξένους ηγέτες είχε ο πρωθυπουργός, «εγκαινιάζοντας» την καμπάνια για τη ρύθμιση του χρέους από τις ΗΠΑ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι προσβλέπουν στην υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στην προσπάθεια για μια γενναία αναδιάρθρωση του Χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, επίκειται εντός της ημέρας και η συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας,  συναντήθηκε με τους προέδρους της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της  Αιγύπτου και της Κίνας και στο επίκεντρο – όπως ήταν αναμενόμενο- βρέθηκαν  θέματα οικονομίας και το θέμα του χρέους.Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Προκειμένου να προωθηθεί  η συνεργασία τους τομείς αυτούς , αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.  Μάλιστα, ο κ.  Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στις επαφές του, περιλαμβάνεται και η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.  Επίσης ο Πρωθυπουργός, πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε στο Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί.

ΧΕΡΙ…ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ακόμη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά. Επίσης δήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Αναλυτικά το πρόγραμμά του σήμερα έχει ως εξής (ώρα Ελλάδος):

•    4:30-5:00μμ Συνάντηση Α.Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη
•    19:30-21:00 Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
•    23:00 Παρουσία Πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
•    00:40-00:50 Συνάντηση Πρωθυπουργού με Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-moon
•    1:30-3:30πμ Παρουσία Πρωθυπουργού  στη δεξίωση της ΕΕ.
•    2:30πμ    Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
•    3:30πμ    Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...