Ο Τσίπρας «βλέπει» Κουτσούμπα, Φώφη, Κυριάκο

Τετάρτη 22/06/2016 – 21:17 για τον εκλογικό νόμοΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ                                                                                                                                            «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ                                                                                                                                                                                               Σε αναζήτηση 200 ψήφων βρίσκεται η κυβέρνηση και βασική διαπίστωση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως « αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, απλώς δεν θα οδηγήσει στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές».
Ο κ. Τσίπρας, έχοντας ανοίξει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών υποδέχτηκε πρώτα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο καθιστώντας σαφές ότι επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών.  Και μετέπειτα, να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης, έχοντας προηγουμένως πάρει το «πράσινο φως» από τα κομματικά όργανα καθώς η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.
Την Πέμπτη, το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν διαδοχικά: ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (στις 12μμ), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 4μμ) και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 6μμ).
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσανατολίζονται στην καθιέρωση ενός αναλογικότερου συστήματος. Κατά πληροφορίες το πλαφόν εισόδου στη Βουλή θα είναι στο 3%, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τι θα γίνει με το θέμα του μπόνους, γι’ αυτό και πάμε διερευνητικά».
Έτσι, τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να υιοθετηθεί η πρόταση Κουρουμπλή και το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μειωμένο μπόνους, είτε να υιοθετηθεί η πρόταση για την πλήρη κατάργησή του, οπότε και «οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα σχεδόν πλήρως αναλογικό».Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με διαρροές σχολιάζει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, λέγοντας ότι « το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχει το momentum.
Το θέμα είναι ότι η ΝΔ χρειάζεται το μπόνους γιατί αν γίνουν εκλογές δεν έχει καμία άλλη ελπίδα». Όσο για τα μικρότερα κόμματα, διαβλέπουν μια βάση συνεννόησης, σημειώνοντας ότι «όλο στο τέλος θα κληθούν να τοποθετηθούν».
Η κυβέρνηση ξέρει ότι έρχεται τσουνάμι στα εργασιακά το Φθινόπωρο, καθώς η διαπραγμάτευση έστω και ατύπως έχει ξεκινήσει. Για το λόγο αυτό, θέλει να είναι έτοιμη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.  Έτσι, αν ο εκλογικός νόμος περάσει με διευρυμένη πλειοψηφία θα έχει –τουλάχιστον- προχωρήσει σε «μία θεσμική μεταρρύθμιση η οποία είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς.
Από την άλλη, αν περάσει ο εκλογικός νόμος ψηφιστεί από  200 βουλευτές θα μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορεί εκ νέου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση που βρεθεί μπροστά σε μία τυχόν πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, θα δώσει τη μάχη των εκλογών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...