Ο Τσακαλώτος ειναι επιφυλακτικός για το χρέος φοβάτε πίεση των πιστωτών

Ο Τσακαλώτος ειναι επιφυλακτικός για το χρέος φοβάτε πίεση των πιστωτών

«Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας», δήλωσε στο αμερικανικό MarketWatch o πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκτιμά ωστόσο ότι ορισμένοι «εχθρικοί πιστωτές» ενδεχομένως εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση. Με την έννοια ότι θα δυσχεράνουν ιδιαίτερα την πρώτη αξιολόγηση στα πλαίσια του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

«Αυτό με ανησυχεί και θα ήταν κακόπιστο», προσέθεσε.
Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κύριος Τσακαλώτος, είναι ότι οι δανειστές δεσμεύθηκαν να εκκινήσουν τις συζητήσεις για την επαναδιαπράγματευση του χρέους μετά από την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με τις υποσχέσεις που δίνει ένας πατέρας -ο ίδιος- στα παιδιά του, όταν εκείνα του ζητούν «Πάρε μας στο Λονδίνο» και ο ίδιος απαντά «Ναι, κάποια στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Marketwatch.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μία «άδικη» συμπεριφορά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της περιόδου υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ- όχι για οικονομικούς λόγους αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε.

«Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων», προσέθεσε ο πρώην υπουργός οικονομικών:

«Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “Μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “Αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους”», είπε.

Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εξευτέλισε τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία υπεγράφη από ανάγκη:
«Η άποψή μας είναι ότι η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα», είπε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι:

«Αλλά η συμφωνία μπορεί να δουλέψει […] Είτε εμείς πετύχουμε είτε όχι, ελπίζω ότι η νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι “εκείνη η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το πετύχει” »

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, για το οποίο τα μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε το «όχι» ώστε να υπογράψει τελικά μια συμφωνία σχεδόν πανομοιότυπη με τις προηγούμενες, την οποία ο λαός είχε καταψηφίσει, αναφέρει το άρθρο, ο κύριος Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ως εξής: «Υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου ναι ή όχι και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους».

Διευκρίνισε δε ότι:«Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν την γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία».

Και υπογράμμισε: «Ο ψηφοφόρος του όχι δεν έχει μία και μόνη ταυτότητα».

Πηγή: Δραματική δήλωση Τσακαλώτου: Μπορεί να μην καταφέρουμε κάτι με το χρέος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/226289/dramatiki-dilosi-tsakalotoy-mporei-na-min-kataferoyme-kati-me-hreos#ixzz3lt7s3MDj



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...