Ο άγνωστος σύντροφος της Δούρου: «Γιατί υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης με τη Ρένα»

Ο άγνωστος σύντροφος της Δούρου: «Γιατί υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης με τη Ρένα»
Μιλάει για πρώτη φορά για τη σχέση τους, ενώ δηλώνει  ότι θα σταθεί στο πλευρό της στο δύσκολο έργο που την περιμένει

Ολο το διάστημα του προεκλογικού αγώνα ο κ. Γιάννης Μπενίσης επέλεξε συνειδητά να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμη και σε μία από τις ευτυχέστερες στιγμές στη ζωή της κυρίας Ρένας Δούρου, τη βραδιά της εκλογικής νίκης, οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί δεν τον συνέλαβαν να την αγκαλιάζει ή να της χτυπάει παλαμάκια την ώρα που χόρευε τη «Ρόζα», το ζεϊμπέκικο του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου. Παρακολουθούσε από μικρή απόσταση την 40χρονη σύντροφό του να γιορτάζει την εκλογή της και να αγκαλιάζεται με τον κόσμο.

Αν και ο κ. Μπενίσης δεν ήταν επίσημο μέλος του εκλογικού επιτελείου της κυρίας Δούρου, εκείνη εμπιστευόταν την άποψή του περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου συνεργάτη της. Η πολιτική πείρα του συντρόφου της από την πολυετή δράση του στον χώρο της Αριστεράς αποτελούσε ανέκαθεν πολύτιμο οδηγό και σύμβουλο για την ίδια. Ο σύντροφός της, όμως, δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι σημαντικό: «H επιτυχία είναι δική της. Εγώ τη βοήθησα σε πρακτικά θέματα, δεν έκανα κάτι σπουδαίο», δηλώνει αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ» δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της. Επισημαίνει, μάλιστα, τις δυσκολίες στο έργο που εκείνη αναλαμβάνει: «Εχει πέσει στους ώμους της πάρα πολύ μεγάλο βάρος και καλείται να δώσει όλες τις δυνάμεις της για να καταξιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες των εργαζομένων, της Αριστεράς και του λαού», τονίζει. Στην ερώτησή μας αν θα σταθεί στο πλευρό της και σ’ αυτόν τον αγώνα, απαντά: «Συναισθηματικά ναι, επί του πρακτέου δεν ξέρω».

Οσοι γνωρίζουν τον επιχειρηματία τον περιγράφουν ως ανοιχτό και ζεστό άνθρωπο με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ. Εχουν να λένε γι’ αυτόν πως όταν, έως και πριν από τρία χρόνια, συμμετείχε ενεργά στην καφετέρια που διατηρεί μαζί με έναν από τους δύο γιους του σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, ουδέποτε υιοθέτησε το αποστασιοποιημένο ύφος ενός συνιδιοκτήτη-καταστηματάρχη, αλλά ήταν η γοητευτικά παλλόμενη καρδιά της παρέας των πελατών. Πτυχιο ύχος μαθηματικός, ήταν από τους πρώτους Ελληνες που ασχολήθηκαν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα φωτοβολταϊκά, πάντα με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον.

Τις απόψεις του περί οικολογικών ζητημάτων δημοσιοποιεί στην «Αυγή», στο μπλογκ «Αριστερή διέξοδος», αλλά κυρίως στο ecoleft.gr. Η αρθρογραφία του συχνά επικεντρώνεται στην επικαιροποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ επί ενεργειακών θεμάτων, ενώ καταφέρεται συχνά εναντίον της πώλησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Μπορεί να παρέμεινε επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία της συντρόφου του, δεν αποσύνδεσε όμως τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του από το πολιτικό παιχνίδι της Περιφέρειας Αττικής.

Αντιθέτως, όταν την επίμαχη φράση της κυρίας Δούρου -«αλλιώς μαζεύουν τα σκουπίδια οι μνημονιακοί και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί»- κατακεραύνωσαν και χλεύασαν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ο ίδιος αντέδρασε με πάθος που μαρτυρά επίγνωση των θεμάτων και ορμητική αυτοπεποίθηση. Πάντα μέσω του ίδιου site απέκρουσε τις επικρίσεις όσων χαρακτήρισε «κονδυλοφόρους, παπαγαλάκια, μονταζιέρες και υπηρέτες της μνημονιακής καταστροφής», γράφοντας: «Τι λέει η Ρένα Δούρου; Οτι ίσως κρατάει το φαράσι καλύτερα ένας αντιμνημονιακός; Οτι σφίγγει το σφουγγαρόπανο χειρότερα ένας μνημονιακός; Το έχασε το μυαλό της η Ρένα;». Και κατέληξε: «Δεν θα σκουπίσουμε απλώς καλύτερα, θα σκουπίσουμε με άλλον τρόπο. Δεν θα διαχειριστούμε απλώς καλύτερα το όλο κύκλωμα των σκουπιδιών, θα το αλλάξουμε».

Ο πρώτος πληθυντικός που χρησιμοποίησε ήταν μια άμεση επίδειξη αμέριστης συμπαράστασης προς τη σύντροφό του, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνυόταν ότι η μη εμπλοκή στον προεκλογικό της αγώνα δεν ήταν προϊόν κάποιας φυσικής συστολής. Εξάλλου, και ο ίδιος έχει στο πρόσφατο παρελθόν ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2010 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης με το ψηφοδέλτιο «Πεντέλη Εν Δράσει» του υποψήφιου δημάρχου Αντώνη Φειδοπιάστη.

Γνωρίστηκαν σε πολιτική συγκέντρωση

Συνήθως οι άνθρωποι γνωρίζονται και ερωτεύονται μέσα από παρέες, στη δουλειά ή σε κοινές δραστηριότητες. Η περίπτωση του ζεύγους Μπενίση και Δούρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακολουθούσαν παράλληλες πορείες στον δρόμο της Αριστεράς, μέχρι που διασταυρώθηκαν και οι διαδρομές της ζωής τους. «Είμαστε μαζί περίπου 8,5 χρόνια. Γνωριστήκαμε σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ», αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μπενίσης. Ισως να ήταν σε κάποια ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και η κυρία Δούρου συνεργαζόταν στενά μαζί του.

Μάλιστα ο κ. Μπενίσης, από τα νεανικά του χρόνια στρατευμένος στην Αριστερά, βρισκόταν εκεί τότε ως υποστηρικτής του κ. Τσίπρα. Κατά το παρελθόν δραστηριοποιήθηκε έντονα πολιτικά και αντιστάθηκε στη χούντα σε χαλεπούς για τη δημοκρατία καιρούς. Εζησε από μέσα την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, καθώς διετέλεσε γραμματέας του Φυσικομαθηματικού της παράνομης τότε ΚΝΕ, ενώ συνελήφθη και φυλακίστηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών για την αντιδικτατορική του δράση. Το 1989 συμμετείχε στις διεργασίες για την ίδρυση του Συνασπισμού και ενεργοποιήθηκε στα κινήματα πόλης. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοινή μας επιλογή το σύμφωνο συμβίωσης»

Ο κ. Μπενίσης και η κυρία Δούρου επισημοποίησαν τη σχέση τους πριν από 3,5 χρόνια, επιλέγοντας να μην παντρευτούν αλλά να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης. Εκτοτε συγκατοικούν σε σπίτι στην Πεντέλη, όπου ο επιχειρηματίας ζει από τριακονταετίας. «Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν κοινή μας επιλογή, εκφράζει και τους δυο μας. Υπάρχει αυτή η αντίληψη, ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Γιατί τότε μένουν μαζί!» δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μπενίσης και η άποψή του ταυτίζεται απόλυτα με της αγαπημένης του, η οποία σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί: «Το σύμφωνο που υπογράψαμε με τον σύντροφο μου δεν είναι για εμάς λιγότερο σημαντικό ή ισχυρό ως δέσμευση από το να είχαμε ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου.

Τις σχέσεις ζωής, το πόσο αγαπάς, τιμάς και φροντίζεις τον σύντροφό σου, δεν τις κρίνουν τα χαρτιά και οι υπογραφές, ούτε καν οι τελετές. Είναι μια διαφορετική επιλογή για να επισφραγίσουμε τη δέσμευση του ενός προς τον άλλο και να λύσουμε τα πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή ενός ζευγαριού που ταίριαζε περισσότερο στη δική μας αντίληψη και νοοτροπία».

Αν και η κυρία Ρένα Δούρου αποφεύγει να μιλά για την προσωπική της ζωή, από τα λίγα πράγματα που έχει επιτρέψει να γίνουν γνωστά είναι οι αμοιβαίοι μικροσυμβιβασμοί με τον σύντροφό της: για παράδειγμα, εκείνη αγαπάει τις γάτες αλλά τελικά συμφώνησε να αποκτήσουν σκύλο…

Ο κ. Μπενίσης είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας αγόρασε μια έκταση-φιλέτο, γύρω στα 10 στρέμματα, στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Λογγάρι στη Σπάρτη. Εκεί έστησε τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 99 KW το καθένα. Σύμφωνα με ντόπιους που επιχειρούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών, πρόκειται για την ακριβότερη αλλά και την πιο αποδοτικότερη επένδυση στην περιοχή. Σήμερα, πάντως, λόγω της υψηλής φορολογίας έχει περιοριστεί σημαντικά το κέρδος της εγκατάστασης από τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Την εποχή της πρωταρχικής εγκατάστασης το κράτος πριμοδοτούσε ανάλογες επιχειρήσεις. Στο όνομα του κ. Μπενίση αλλά και των δύο γιων του συστήθηκαν τρεις εταιρείες. Συνολικά, το κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία των τριών φωτοβολταϊκών πάρκων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εταιρείες, έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επιχορήγησης από το κράτος να ανέρχεται στο 55%, ήτοι σε 1,1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπενίσης πάντως δεν εποπτεύει από κοντά την επιχείρησή του, αφού έχει εγκαταστήσει ένα προηγμένο σύστημα καταγραφής με κάμερες, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί 24ωρες το 24ωρο οτιδήποτε συμβαίνει, ακόμη και από το σπίτι του στην Πεντέλη.

Εντούτοις, δεν αξιοποιεί μόνο επιχειρηματικά τις γνώσεις του στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και πολιτικά, καθώς είναι μέλος του Τμήματος Ενέρ­γειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε σε δημόσια διαβούλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με θέμα το νομοσχέδιο για τη μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...