Ο άγριος Σεπτέμβρης τρομάζει πολίτες και κυβέρνηση

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΚΟΜΑΧΟΥΝ                                                                                    

Έρχεται η δύσκολη αξιολόγηση, τρέχουν οι φόροι, δαγκώνει ο ΕΝΦΙΑ, στο φουλ οι κατασχέσεις, πλακώνουν και οι πλειστηριασμοί. Η αγορά ζητάει ρυθμίσεις-ανάσες, οι δανειστές λένε όχι και οι πρόωρες εκλογές παραμένουν στο τραπέζι…

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Η καλοκαιρινή ραστώνη πλησιάζει στο τέλος της. Μαζί με το γνωστό «και τώρα τα κεφάλια μέσα», έρχεται και «ο μήνας που… τρέφει τους έντεκα» που δεν είναι άλλος από τον Σεπτέμβρη. Αυτός ο μήνας εφιάλτης για κυβέρνηση και πολίτες που θα αποτελέσει και την τροχιοδεικτική βολή για τη συνέχεια.

Για την κυβέρνηση έρχεται δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2,8 δις με πρώτο σταθμό αν όλα πάνε καλά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Αν όχι, βλέπουμε… Μέχρις ότου όμως φτάσουμε στην εκταμίευση πρέπει να έχουν διευθετηθεί 15 ακανθώδη σημεία (ο κατάλογος δημοσιεύεται στο πλαίσιο) χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά που αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Και καθώς οι δόσεις των φόρων που πρέπει να πληρωθούν τρέχουν, έρχεται καπάκι και ο ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου περατώθηκε και η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Και το χειρότερο: Το τρίτο κύμα περικοπών στις συντάξεις 700.000 συνταξιούχων.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν τους πολίτες αλλά αυτό που συμβαίνει στο τέλος είναι να αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση η οποία πασχίζει να βρει λύσεις ανακούφισης των ασθενέστερων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική μηχανή έχει ανεβάσει στροφές στην προσπάθεια να βρεθούν κάποιες «κοινωνικές εξαγγελίες» τις οποίες ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πράγμα παρά πολύ δύσκολο καθώς οι δανειστές- δυνάστες έχουν… φροντίσει για τη δημοσιονομική ασφυξία της χώρας και εποπτεύουν κάθε κίνηση. Ωστόσο ψάχνοντας κωδικό προς κωδικό κάτι μπορεί να βρεθεί ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μην ανέβει στην Θεσσαλονίκη με εντελώς «άδεια χέρια».

Η εικόνα των εσόδων παρά τη σχετική κυβερνητική αισιοδοξία δεν είναι η καλύτερη και εκείνο που προσπαθεί να αποφύγει είναι η ενεργοποίηση του κόφτη που θα κορυφώσει την κοινωνική ένταση εξαιτίας νέων περικοπών.

Εδώ όμως που διαφαίνεται ένα αδιέξοδο είναι τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των «κόκκινων δανείων».

Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες – σχεδόν ο… μισός πληθυσμός έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και ποια είναι η απάντηση σε αυτό; Μπαράζ κατασχέσεων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθώς και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών αποστέλλουν και θα αποστέλλουν στο… διηνεκές πάνω από 2.000 κατασχετήρια την ημέρα ενώ οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πάνε σύννεφο.

Η αλλεπάλληλη φορολόγηση τινάζει τις ρυθμίσεις στον αέρα καθώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Δύο στους τρεις που είχαν μπει σε ρύθμιση για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, την έχασαν. Σε σύνολο δηλαδή 147.308 ρυθμίσεων οι 98.000 εξέπεσαν. Ανάλογη τύχη είχαν και ένας στους δύο που είχαν ενταχθεί στην περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016. Τον Σεπτέμβριο βέβαια αναμένεται ραγδαία επιδείνωση αυτών των στοιχείων.

Κοντολογίς, ενώ 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, άλλοι 300.000 έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τρία εκατομμύρια δάνεια είναι στο κόκκινο, στην πλειοψηφία τους στεγαστικά και καταναλωτικά, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ είναι περίπου 3 δις ευρώ.

Η αγορά και οι πολίτες ασφυκτιούν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παντός είδους ξεπερνούν τα 215 δις ευρώ και το πάνδημο αίτημα είναι η αναβίωση λύσεων όπως οι 100 δόσεις με μεγαλύτερη ελαστικότητα. Όμως εδώ υπάρχει απαγορευτικό από τους δανειστές – δυνάστες που έχουν στόχο να αφελληνίσουν τις περιουσίες των πολιτών αυτής της χώρας και να τους καταστήσουν όμηρους χρεών εφ’ όρου ζωής.

Ακόμα χειρότερα να τους φτωχοποιήσουν πλήρως επιμένοντας στην πολιτική των μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Και μόνο το γεγονός ότι εκατομμύρια πολιτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενός αναγκαίου αγαθού όπως το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα αθέτηση ρυθμίσεων που επιφέρουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, θα έπρεπε να κάμψει την αναλγησία τους. Αλλά όπως φαίνεται το πείραμα συνεχίζεται καθώς το πειραματόζωο δεν αντιδρά.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, λήγει το πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ, οπότε αυτό που περιμένει τους καταναλωτές είναι πιο αυστηρή πολιτική και για πολλούς «μαύρο σκοτάδι».

Μπροστά λοιπόν σε αυτό το βουνό των δυσκολιών με το έμπα του Σεπτέμβρη που θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να μην έχει στο μυαλό του το χαρτί που λέγεται πρόωρες εκλογές; Ανεξάρτητα αν επιχειρεί να τις ξορκίσει δημοσίως δηλώνοντας όπως πρόσφατα από το Κομμένο της Άρτας: «Τ’ ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά –σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος.»

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ανασχηματισμοί και εκλογές για ευνόητους λόγους, δεν προαναγγέλλονται. Και μπορεί τώρα όπως επιχειρεί να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας, να μη τις σκέπτεται, ποιος ξέρει σε ένα – δυο μήνες τι μέλλει γενέσθαι και ενδεχομένως ποιο λόγο θα επικαλεσθεί για να καταφύγει στις εκλογές. Ισχύει και αυτό που είπε ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού. Αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο, αν η μελλοντική συγκυρία το επιβάλλει, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο, ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του Πρωθυπουργού το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών υπάρχει.

Αυτές σε αδρές γραμμές, είναι οι δυσκολίες που φέρνει ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας στην κυβέρνηση και στους πολίτες. Στους τελευταίους μάλιστα καθώς, ο δαπανηρός Αύγουστος των διακοπών (για όσους τα κατάφεραν να κάνουν) εκπνέει, ο Σεπτέμβριος φαντάζει όχι αρχή του φθινοπώρου αλλά… βαρυχειμωνιά.

Τα 15 αγκάθια για την εκταμίευση των 2,8 δις*

          1.      Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών μέσω:

                   – της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

                   – κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας

                   – αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

          2.      Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.

          3.      Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης –δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.

          4.      Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

          5.      Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

          6.      Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

          7.      Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

          8.      Επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

          9.      Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

          10.    Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται η τελική sort list αλλά εκκρεμεί η απόφαση επιλογής.

          11.    Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

          12.    Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

          13.    Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

          14.    Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθ’ ενός.

          15.    Υποβολή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

*Πηγή: Euro Today

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...