Ο αναπληρωτής υπ. Oικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης στο δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο αναπληρωτής υπ. Oικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης στο δελτίο ειδήσεων του Kontra

«Πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, μια μάλιστα με την κοινωνία όρθια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra. Με την Οικονομία να ανεβάζει ρυθμούς, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι επανάφερε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Ότι είναι μία πολιτική δύναμη η οποία έχει ατζέντα, αλλά και πολιτικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν». Ο πυρήνας της αποστολής τους υπουργείου, στο ιστορικό πέρασμα στην μεταμνημονιακή εποχή, είναι ανοίξουν οι κάνουλες της ρευστότητας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να σηκωθεί η αγορά, μετά την αποεπένδυση των μνημονιακών ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό, «από τη μία να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να παρέχουμε τη μέγιστη ρευστή δυνατότητα στην ελληνική οικονομία. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις».

Στο οικονομικό επιτελείο, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Νέα εργαλεία τα οποία θα δίνουν επιπλέον ρευστότητα από αυτήν που έχουμε στη διάθεσή μας στην ελληνική οικονομία. Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνιστούν περισσότερο από το 90% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας».  

Για το υπουργείο Ανάπτυξης, «η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί και τις συνέπειες της κρίσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της αγοράς.

Όμως μετά την καταστροφή των μνημονιακών πολιτκών, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ο κ. Χαρίτσης έδωσε το παράδειγμα του χώρου της Υγείας. Ζητήματα που δεν συνδέονται ευθέως με το μνημόνιο. Όπως είπε, «Που θα ήταν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα να ξαναστηθούν τα νοσοκομεία στα πόδια τους».

Χαρίτσης

Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε  με το equeFUND εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια. Δεν είναι μία αποσπασματική πρωτοβουλία. Ο στόχος μας είναι διπλός. Από τη μία να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να παρέχουμε τη μέγιστη ρευστή δυνατότητα στην ελληνική οικονομία. Μια οικονομία η οποία αντιμετωπίζει δύο πολύ βασικά προβλήματα.

Την κρίση από επένδυση των προηγούμενων ετών αλλά βεβαίως και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα. Άρα ήταν πολύ κρίσιμο, και αυτό πράξαμε από το 2015 και μετά. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς πόρους και τους εθνικούς πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων αλλά και για την πραγματοποίηση μιας σειράς πολύ σημαντικών έργων.

Το δεύτερο σκέλος της δουλειάς έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ανάγκες μιας οικονομίας σε κρίση είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από τις διαθέσιμες  χρηματοδοτήσεις, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Νέα εργαλεία τα οποία θα δίνουν επιπλέον ρευστότητα από αυτήν που έχουμε στη διάθεσή μας στην ελληνική οικονομία. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το συγκεκριμένο εργαλείο στο οποίο αναφερθήκατε. Το equeFUND είναι ένα ταμείο συμμετοχών στο οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν, έτσι ώστε  να αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα μέσω της πώλησης μέρους της μετοχικής τους σύνθεσης.

Χαρίτσης

Εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνιστούν περισσότερο από το 90% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Άρα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί και τις συνέπειες της κρίσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Αυτό το εργαλείο δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα μέσω της συμμετοχής ευρωπαϊκών φορέων, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, η ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασίες με διεθνής παίκτες να αποκτήσουν την τεχνογνωσία αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στις διεθνής αγορές. Μιλάμε για τις επιχειρήσεις που έχουν καινοτομικά χαρακτηριστικά, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα θετικά μηνύματα που βλέπουμε στην οικονομία, η ανοδική τάση του ΑΕΠ μετά από την περίοδο της κρίσης. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από μία δεκαετία που είχαμε αύξηση του ΑΕΠ περισσότερο από 1%. Αυτό ήταν μία σημαντική εξέλιξη, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην πολλή αυξημένη εξαγωγική ικανότητα που παρουσιάζεται στην ελληνική οικονομία και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,. Αυτό είναι το νόημα τέτοιου είδους συμπράξεων με τέτοιου είδους εργαλεία.

Ανοίγουν οι «κάνουλες» της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όσον αφορά το πακέτο Γιούνκερ, μιλάμε για μία επενδυτική πλατφόρμα η οποία, υλοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών – μελών, τραπεζών, επιχειρήσεων γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτήν την πλατφόρμα, χθες είχαμε δύο πάρα πολλή σημαντικές ανακοινώσεις. Στη συνάντηση που έκανε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, κ. Γιούνκερ με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων,  τον κύριο Χόιερ.

Οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν την επέκταση αυτού του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα τη δουλειά που έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, να χτίσουμε πάνω σε αυτήν, και να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη χρηματοδοτική δυνατότητα.  Και το δεύτερο είναι τα αποτελέσματα του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα,. Και εκεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα, έχει καταφέρει, παρότι την κρίση, να βρίσκεται στην πρώτη θέση κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως προς την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να αποκτήσουν εγγυοδοτικά προϊόντα άρα να παρέχουν πιο φθηνό χρήμα στην ελληνική οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται Και υλοποιούνται μια σειρά από τεχνικά έργα μέσω της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων με το συγκεκριμένο εργαλείο.

Όλοι σε αυτήν τη χώρα ζούμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια Είπαμε λοιπόν ότι από το 2015 μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες, για τη διαχείριση όλων αυτών των προγραμμάτων ήταν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δομή αυτού του συστήματος. Το γεγονός ότι καταφέραμε και ενισχύσαμε σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό  τις επίσημες  δομές επικοινωνίας, το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο μέχρι το 2015. Γιατί αυτό έδινε τη δυνατότητα σε διάφορους επιτήδειους  να παίζουν ένα παιχνίδι το οποίο τελικά ήταν εις βάρος των  ίδιων των ανθρώπων, των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών, τος επιστημόνων που ήθελαν να επωφεληθούν από αυτά τα προγράμματα.

Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με την εισαγωγή ηλεκτρονικών προγραμμάτων σε όλα αυτά τα προγράμματα και την γνωστοποίηση όλων των κριτηρίων αξιολόγησης προς όλους τους ενδιαφερόμενους.  Όλοι γνωρίζουν εξαρχής, βάσει ποιον κριτηρίων  αξιολογούνται οι προτάσεις τους, οι αιτήσεις τους, τα επενδυτικά τους σχέδια και βάσει αυτών των κριτηρίων γίνεται η επιλογή αυτών οι οποίοι τελικά προκρίνονται και εντάσσονται στα προγράμματα. Ενισχύεται η αξιοπιστία του συστήματος.

Δεν μας ενδιαφέρει η απορρόφηση για την απορρόφηση. Δεν θέλουμε να εκτελούμε τα προγράμματα μόνο και μόνο για να βγαίνουμε και να λέμε ότι  τα εκτελέσαμε σωστά και ότι είχαμε καλές επιδόσεις. Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα στην οικονομία. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε. Με ονομαστικούς λόγους, και σε προηγούμενες περιόδους, μπορεί να υπήρχαν αποτελέσματα  που μπορεί να μην έφεραν πρωτιές αλλά ήταν αποτελέσματα θετικά. Αυτό όμως το οποίο δεν ήταν θετικό, και είναι απαράδεκτο σε μία οικονομία, η οποία προσπαθεί να εξελιχθεί από μία πρωτόγνωρη κρίση δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε ένα ευρώ να πάει κάπου που δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία.

Είτε αυτό μεταφράζεται στη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, είτε στη δημιουργία μίας νέας θέσης εργασίας είτε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου τοπικής υποδομής. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτά τα χρήματα να πιάνουν τόπο . Αποκλείσαμε από αυτά τα προγράμματα τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία. Δημιουργούμε δικλίδες ασφαλείας όπου αυτό είναι εφικτό. Διαπιστώσαμε για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όταν δόθηκαν υπέρογκα ποσά, μοιράστηκαν σε επενδυτικά σχέδια τας οποία δυστυχώς πολλές φορές έμειναν και στη μέση. Κάθε θέση εργασίας αντιστοιχούσε και σε επιδότηση τα 430 χιλιάδες ευρώ ανά θέση εργασίας. Αυτό ήταν ένα καθεστώς το οποίο δεν μπορούσε να παραμείνει έτσι. Το αναπτυξιακό σχέδιο, αν δεν «κουμπώσει» με τις χρηματοδοτήσεις είναι «κενό γράμμα». Είναι ένα θεωρητικό πόνημα το οποίο έχει πάρα πολύ μικρό αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

«Κλειδί» για την Ανάπτυξη, χρηματοδότηση και επενδύσεις

Η έξοδος από το μνημόνια συνιστάς μια τεράστια, ιστορικών διαστάσεων μετάβαση σε μία νέα κατάσταση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η επόμενη ημέρα να έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Εμείς είχαμε το θάρρος να εκπονήσουμε μία αναπτυξιακή στρατηγική. Θέτουμε προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, και αυτό θα συνεχιστεί από τη δική μας την πλευρά και με την ίδια την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι επανάφερε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Ότι είναι μία πολιτική δύναμη η οποία έχει ατζέντα, αλλά και πολιτικές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό πρέπει να γίνει με όρους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο πολιτικός μας περιορισμός.

Η κρίση των τελευταίων οκτώ ετών έχει συσσωρεύσει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν ως διά μαγείας από την μία ημέρα στην άλλη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα πολύ δύσκολα, αλλά ταυτόχρονα τα πολύ μεγάλα διλλήματα και τις πολύ μεγάλες προκλήσεις τις έχουμε μπροστά μας. Το επόμενο διάστημα επανακαθορίζεται το πολιτικό σκηνικό βάσει νέων διαχωριστικών γραμμών. Στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, που ήταν και η μεγαλύτερη συνέπεια της κρίσης, η πλήρης διάλυση πολύ σημαντικών πλευρών του κοινωνικού κράτους, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα της δημόσιας περίθαλψης, τα οποία το 2014-2015 βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους από τη μεταπολίτευση και μετά. Και έγινε μεγάλη προσπάθεια και από το υπουργείο Υγείας για να ξανασταθεί στα πόδια του αυτό το σύστημα. Μιλάμε για πλεονάζον προσωπικό στην Υγεία όπως λέει και η αξιωματική αντιπολίτευση;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ανάπτυξη ξανά στη χώρα»

Ζούμε μία περίοδο η οποία μοιάζει με τα πρώτα χρόνια της αντιπολίτευσης. Με την έννοια ότι τα πράγματα δεν είναι προσδιορισμένα και σαφώς καθορισμένα για το προς τα που θα κατευθυνθούν. Αυτά τα διλλήματα έχουν μεγάλη αξία, και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πάρει θέση και καλούνται και οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν με ειλικρίνεια και ευθύτητα τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι η επόμενη μέρα για πολλά χρόνια μπροστά, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σε ερώτηση για τους «30άρηδες» που ψήφισαν στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να δουν κάποια αλλαγή, ο κ. Χαρίτσης απάντησε:
Ο 30ρης ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά μετά από την υπογραφή του μνημονίου, όταν είπαμε με ειλικρίνεια ότι φέρνουμε μία δύσκολη συμφωνία. Είμασταν οι πρώτοι που την φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους βασικούς λόγους.
Πρώτο για να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Αυτό προϋπέθετε την υλοποίηση αυτής της δύσκολης συμφωνίας. Και το πράξαμε παρόλο που ξέραμε ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος.

Το δεύτερο είναι ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει στον αυτόματο πιλότο, και δεν ήταν και αυτονόητο ότι θα γίνει. Η Τρίτη πλευρά έχει να κάνει με ζητήματα που δεν συνδέονται ευθέως με το μνημόνιο. Που θα ήταν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα να ξαναστηθούν τα νοσοκομεία στα πόδια τους.

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από αυτήν την κυβέρνηση, και ο πολίτης αυτό το αναγνωρίζει και είναι σημαντικό όλα αυτά τα ζητήματα να μπαίνουν στο τραπέζι.

Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, με την κοινωνία όρθια

Το 2019 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Θα πρέπει, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, να κάνουμε μία αποτίμηση τι παραλάβαμε το 2015 και που φέραμε τη χώρα το 2019. Τι μεσολάβησε αυτά τα 4 χρόνια. Τι πετύχαμε. Πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, μια μάλιστα με την κοινωνία όρθια. Με πολλά προβλήματα βεβαίως, αλλά είναι μία έξοδος που δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κερδίσει τις εκλογές του 2019 απλώς για να παραμείνει στην κυβέρνηση. Με το σχέδιο που θα παρουσιαστεί, με τα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν αυτούς τους μήνες θα δώσουμε μία κατεύθυνση, και αυτή θα είναι συμβατή με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Αυτό θα δείξουμε στους πολίτες τον επόμενο ένα χρόνο, και είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν την ιστορικών διαστάσεων προσπάθεια.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/337711-O-anaplerotes-yp-Oikonomias-kai-Anaptyxes-A-CHaritses-sto-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...