Ο βρετανικός στρατός δεν έχει καταλήξει εάν η νευροτοξική ουσία παρήχθη στη Ρωσία

Ο βρετανικός στρατός δεν έχει καταλήξει εάν η νευροτοξική ουσία παρήχθη στη Ρωσία

Ο επικεφαλής του Πόρτον Ντάουν δήλωσε ότι το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ παρήχθη στη Ρωσία.

«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν ένας στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Πόρτον Ντάουν Γκάρι Άιτκενχεντ στο Sky News.

«Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε», πρόσθεσε.
Εντούτοις επιβεβαίωσε ότι η ουσία απαιτούσε «ιδιαίτερα εξελιγµένες µεθόδους για να δημιουργηθεί, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με τις δυνατότητες ενός κρατικού παράγοντα».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την παροχή επιπλέον πληροφοριών που μπορεί να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε (την πηγή), αλλά δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια στην νότια βρετανική πόλη Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου.

«Υπάρχουν και άλλα στοιχεία»
Ο κ. Άιτκενχεντ τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει «άλλα στοιχεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα, κάποια εκ των οποίων βασίζονται σε υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών.
«Είναι η δουλειά μας να χορηγούμε τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος ακριβώς είναι αυτός ο συγκεκριμένος νευροτοξικός παράγοντας – ταυτοποιήσαμε ότι είναι από αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία και ότι είναι στρατιωτικής προέλευσης, αλλά δεν είναι η δουλειά μας να καθορίσουμε που παρασκευάστηκε», σημείωσε.

Απέρριψε ξανά ότι την πιθανότητα ότι το Πόρτον Ντάουν θα μπορούσε να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Σίζοφ είχε τόνισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC τον περασμένο μήνα ότι το εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι, υπονοώντας ότι θα μπορούσε η τοξική ουσία να προήλθε από εκεί.

Το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει «ψήγμα αλήθειας» στον ισχυρισμό ότι η ουσία συνδέεται με το Πόρτον Ντάουν.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/327481-O-bretanikos-stratos-den-echei-katalexei-ean-e-neyrotoxike-oysia-parechthe-ste-Rosia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...