Ο εκβιασμός του «κουαρτέτου» στις συντάξεις για να επιστρέψει Αθήνα

Ο εκβιασμός του «κουαρτέτου» στις συντάξεις για να επιστρέψει Αθήνα

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 23/02/2016 – 18:42

Θεσμοί

Δημοσιονομικό κενό «ψάχνουν» τα κλιμάκια των δανειστών  στο ΓΛΚ – Προς νέο μίνι – μνημόνιο με το ΔΝΤ!  «Μαστίγιο» τα μέτρα και «καρότο» τα 16 δισ. ευρώ

«Γραμμή – γραμμή», ψάχνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους(ΓΛΚ) τα στοιχεία του δημοσιονομικού κενού, τα κλιμάκια των θεσμών.  Το πρώτο από τα κλιμάκια των δανειστών, που έχει έρθει στην Αθήνα, έχει αποστολή να ερευνήσει τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και να υπολογίσει το ύψους του δημοσιονομικού κενού που έχουν εντοπίσει οι δανειστές.

Ανάλογα με τα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν επιπλέον μέτρα ώστε να καλυφθεί το κενό και να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Μέτρα τα οποία αν συμφωνηθούν στην διαπραγμάτευση, θα υλοποιηθούν το διάστημα 2016- 2018.

Στην ίδια λογική κινείται και το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), αλλά με χειρότερες εκτιμήσεις και αυξημένες  απαιτήσεις για μέτρα, που τα ανεβάζει στο αστρονομικό και δυσβάσταχτο σύνολο των 9 δισ. ευρώ! Όλα αυτά  την ώρα που το οικονομικό επιτελείο, εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, μέτρα, ακόμα λιγότερα και από το σύνολο των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι με τους δανειστές. 

Αυτό, γιατί παρά τις «τρομαχτικές» προβλέψεις των δανειστών ακόμα και γα ύφεση -2,3% το 2015, η πραγματικότητα τους; Διέψευσε για ακόμα μία φορά με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν μηδενική μεταβολή ή μικρή ανάπτυξη από 0,2 έως 0,5%.

Οι θεσμοί έχουν κάνει πολλά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, αρκετά από τα οποία τα έχουν παραδεχθεί. Όμως παρά το γεγονός πως ξανά και ξανά, οι αποφάσεις τους για περισσότερη λιτότητα, έχουν οδηγήσεις σε χειροτέρευση της κατάστασης στην χώρα, σπρώχνοντας βίαια, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας προς την φτώχεια και την ανέχεια, επιμένουν για νέα και περισσότερα μέτρα.

Επιβεβαίωση Κομισιόν: Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ελληνική πρωτεύουσα. Μέσα από ενημέρωση της εκπρόσωπου του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί, κας Ανίκα Μπράιτχαρτ. 

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, είπε ότι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών , είναι ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, την άντληση στοιχείων και την προετοιμασία της  επίσκεψης του «κουαρτέτου» σε επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM), δεν αναμένεται να επιστρέψουν  πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος το ΔΝΤ… Καλως ήρθες ΔΝΤ!

Τα βρήκαν κυβέρνηση και ΔΝΤ, για την ακύρωση του προγράμματος στήριξης που είχε συνάψει η Ελλάδας με το Ταμείο από το 2012.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τους ξεφορτωθήκαμε, ίσα-ίσα ο λόγος που από τον Ιανουάριο, η Ελλάδα είχε καταθέσει αίτημα για την ακύρωση του προγράμματος, είναι γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς να μπει και το ΔΝΤ στην χρηματοδότηση της νέας συμφωνίας, καλύπτοντας μέρος του δανείου των 86 δισ. ευρώ (Αρχικό ύψος, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μειώθηκε κατά 20,5 δισ. ευρώ).

Για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να υπογράψει ένα νέο, μίνι-μνημόνιο με το ΔΝΤ, το οποίο απαιτούσε την ακύρωση του προηγούμενου. Το πρόγραμμα του 2012 θα τέλειωνε  ούτως ή άλλως στο τέλος του επόμενου μήνα (Μάρτιος 2016).

Στόχος η συμμετοχή ΔΝΤ με 16 δισ. ευρώ, στο δάνειο του νέου μνημονίου

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, διευκρίνισαν ότι η απόφαση της ήταν κοινή, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Αν και το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν επί της ουσίας ανενεργό, καθώς το Ταμείο έχει πάνω από ενάμιση χρόνο να δώσει χρηματοδότηση προς την χώρα μας, παρά το ότι έχουν απομείνει 16 δισ. ευρώ υπόλοιπο! 

Το Ταμείο σταμάτησε να πληρώνει όταν από την αρχή του 2015 οι δανειστές έκλεισαν κάθε ροή χρηματοδότησης προς την χώρα μας για να εντείνουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτά τα ίδια 16 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι και η συνεισφορά του ταμείου στην χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. 

Σε αυτό το σημείο, κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ουσιαστικά δεν άλλαξες και τίποτα, τα ίδια λεφτά θα μπουν. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

ΔΝΤ: Το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016

Η υπογραφή νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ που όπως συνηθίζεται θα έχει την μορφή Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής  (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP), σημαίνει, νέες σκληρές απαιτήσεις από το Ταμείο για νέα μέτρα!

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις και τα άρθρα στελεχών του Ταμείου, που εκφράζουν την απαίτηση τους για περισσότερα μέτρα, μέχρι 9 δισ. ευρώ, όπως και περικοπή συντάξεων για να κλείσει το ασφαλιστικό! Από την οδό Νίκης, τονίζουν ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη που συνδέονται με την παραμονή του μνημονίου σε ισχύ, ενώ βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του νέου μνημονίου. 

Από την πλευρά των δανειστών, τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, για την Ελλάδα, κ. Αντρέας Αντριάνο. «Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών».Προετοιμάζουν το «κλίμα» με  σκληρές απαιτήσεις οι δανειστές!

Την ώρα που όλα τα μεγάλα θέματα, Ασφαλιστικό, Φορολογικό, δημοσιονομικά, «Κόκκινα» δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παραμένουν ακόμα ανοιχτά, οι δανειστές δημιουργούν κλίμα και προετοιμάζουν το έδαφος για να έρθουν με νέες απαιτήσεις στην Αθήνα. Χαρακτηριστική είναι η στάση του ΔΝΤ, που επιμένει σε «κουτσούρεμα» στις συντάξεις! Οι δανειστές έχουν κάνει ξεκάθαρο, από την στάση τους, ότι δεν ενδιαφέρονται για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κοινωνία ένα νέο «τσεκούρι» στο Ασφαλιστικό, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι πάνω από το 52% των ελληνικών νοικοκυριών ζουν από μία σύνταξη!

“Κούρεμα” ετοιμάζει το ΔΝΤ!  –  Μέχρι 30% σε Εφάπαξ και επικουρικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις του Ταμείου περιλαμβάνεται «κούρεμα» των εφάπαξ του Δημοσίου  μέχρι και 30%, καθώς οι ξένοι το θεωρούν πολυτέλεια για την κατάσταση των ταμείων, ενώ δεν φαίνεται να τους νοιάζει ότι τα εφάπαξ είναι όλα πληρωμένα από τους δικαιούχους! «Σκοτεινό» είναι και  το μέλλον των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς τα περιθώρια στενεύουν διαρκώς και αποτελεί στόχο για τους δανειστές. Οι τοκογλύφοι Ευρώπης και Αμερικής, επιμένουν σε περιορισμό της εθνικής σύνταξης.

Αν και ακόμα δεν έχει καλά-καλά υλοποιηθεί, οι δανειστές απαιτούν να πέσει από τα 384 ευρώ, του ελληνικού  σχεδίου, να μην καταβάλλεται πριν από τα 20 έτη ασφάλισης και να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια!  Με τους δανειστές να μην διστάζουν να βάλουν στο τηγάνι του μνημονίου την κύρια σύνταξη, δεν θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει οι επικουρικές! 

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν  μείωση μέχρι και 30%! Αυτή την στιγμή τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, αλλά  αν και υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές, όλα έχουν την ίδια κατεύθυνση μεγαλύτερο κούρεμα όσο αυξάνεται το ποσό της επικουρικής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...