Ο εσωτερικός κίνδυνος, η μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνικό Τουρισμό

Ο εσωτερικός κίνδυνος, η μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνικό Τουρισμό

Πλήγμα στον τουρισμό προκαλούν οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας στα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία, που αποφασίζονται και ακυρώνονται επιπόλαια, προκαλώντας απογοήτευση στους ξένους επισκέπτες.  Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου του Πάσχα, η Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιολογικών χώρων αποφάσισε εχθές την κήρυξη 4ωρης Πανελλαδικής στάσης εργασίας από τις οκτώ το πρωί έως το μεσημέρι στις δώδεκα.  Ακόμα και αν τελικά ανεστάλη, με τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας να εξαγγέλλονται και να αναστέλλονται εν ριπή οφθαλμού, ο κίνδυνος για τον ελληνικό Τουρισμό είναι εμφανής.  Οι επισκέπτες δεν ξέρουν πως να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην kontranews, οι τουρίστες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, που αν τους τύχει απεργία, δεν ξέρουν αν θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, ενώ και οι φορείς της αγοράς, τονίζουν ότι τέτοιες επιλογές κάνουν μόνο κακό στον ελληνικό Τουρισμό.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ταλαιπωρείται από συντεχνιακές λογικές και τα «ιερά τέρατα» και τα γεμάτα αδιαφορία θεσμικά μορφώματα που περιφρονούν την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Την ώρα που κυβέρνηση και φορείς κάνουν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν και να αναπτύξουν τη βαριά ελληνική βιομηχανία, η αδιαφορία από τις συντεχνίες του ΚΑΣ, των αρχαιολόγων και τους φύλακε’, δείχνουν ότι πολλοί θέλουν μόνο τα λεφτά των ξένων τουριστών κ επενδυτών με τους δικούς τους όρους, χωρίς να σέβονται και τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ήδη ξοδέψει τα λεφτά τους σε τουριστικά πακέτα, μόνο και μόνο για απογοητευθούν όταν φτάσουν στην Αθήνα.

Τουρίστες: Αυτά δεν γίνονται αλλού

Η kontranews πήγε στην Ακρόπολη, όπου δεκάδες απογοητευμένοι επισκέπτες τόνισαν πως τους εκπλήσσει πως μπορεί να κλείσει η Ακρόπολη, τονίζοντας ότι είναι σύνηθες να προγραμματίζουν να περάσουν μόνο μία ημέρα στην Αθήνα, πριν ταξιδέψουν στα νησιά ή άλλα μέρη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν στο μέλλον, οι συνδικαλιστές αποφασίσουν και πάλι απεργία, σε μία από τις ημέρες αιχμής, τότε όσοι τουρίστες είχαν σκοπό να επισκεφτούν την ακρόπολη εκείνη την ημέρα, θα φύγουν τελικά από την Ελλάδα, χάνοντας αυτή την μοναδική εμπειρία. Το χειρότερο, είναι ότι θα μεταφέρουν την απογοήτευσή τους επιστρέφοντας στις χώρες τους κάνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στον Τουρισμό, την βαριά ελληνική βιομηχανία. 

Από την πλευρά τους, οι ξένοι επισκέπτες νιώθουν σε μία τέτοια περίπτωση, ουσιαστικά θα έχαναν τα λεφτά τους, καθώς τα ταξίδια κλίνονται πολλούς μήνες πριν και δεν υπάρχει τρόπος να ενημερωθούν για τυχόν απεργίες.  Όπως είπαν χαρακτηριστικά «Θα είναι δύσκολο, χωρίς αμφιβολία. Εχθές ήμουν στους Δελφούς και ξαφνικά αποφάσισαν κλείσουν το χώρο, χωρίς να υπάρχει κάποιο αναρτημένο ωράριο, ούτε στο ίντερνετ, ούτε στα βιβλία».

Μία τουρίστρια από την Μεγάλη Βρετανία, ξεκαθάρισε ότι «αν έχεις κάνει οικονομίες και πληρώσει για να έρθεις εδώ, τις διακοπές σου, αν έχεις πληρώσει τόσα λεφτά όσα έχουμε πληρώσει εμείς, τότε θα ήταν καταστροφή. Αν ερχόσουν εδώ και ήταν κλειστά. Θα ήθελα να υπήρχε μία προειδοποίηση αν ήταν να συμβεί σε εμένα».

Όπως τόνισε ένα νεαρό ζευγάρι πολωνών τουριστών, «έρχεσαι να δεις κάτι και είναι κλειστό.. Αν έρχεσαι στην Ελλάδα και δεν μπορείς να δεις τίποτα, θα ήμουν απογοητευμένος. Γιατί, γιατί, γιατί απεργία και χωρίς να μας έχουν ενημερώσει;  Θα ήθελα να μας έχουν προειδοποιήσει, ίσως μέσω facebook».

Άλλοι, όπως μία οικογένεια από τις ΗΠΑ, δηλώνουν απογοητευμένοι, αλλά «μερικώς προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα  εδώ μπορεί να είναι δύσκολα». Όπως δήλωσαν στην kontranews, “Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα. Ερχόμαστε προετοιμασμένοι για το οτιδήποτε, αλλά αν ερχόμασταν τότε θα ήμασταν πολύ απογοητευμένοι. Αν έρχεται αεροπορικός από τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία…».

Σε γραπτή της δήλωση, πριν την ανακοίνωση της αναστολής της στάσης εργασίας, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την απόφαση των φυλάκων και ζήτησε, να επανεξετάσουν τη στάση τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν δικαιολογείται ως προς την ημέρα και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς. Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν».  

Συνδικαλισμός με κρυφή ατζέντα;

 Η τετράωρη στάση εργασίας, ακόμα και αν ανεστάλη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Οι συνδικαλιστές πήγαν για άλλη μια φορά να δουν την υπουργό Πολιτισμού, διατυπώνοντας τα ίδια αιτήματα για τα οποία οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου ότι πήραν δεσμεύσεις από την υπουργό πως θα ικανοποιηθούν.  Την προηγούμενη Παρασκευή, είχε συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή και δεν αποφάσισε καμία απεργία για τις ημέρες του Πάσχα, τι ήταν άραγε αυτό που μεσολάβησε και οι αρχαιοφύλακες να ανακοινώνουν αιφνιδιαστικά στάση εργασίας; Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν αιτήματα όπως η συνέχιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η απρόσκοπτη και τακτική καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων, η 6η ημέρα εργασίας τους να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά, η ανάκληση της απόλυσης των πέντε αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου, η άμεση πρόσληψη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του κοινωνικού του έργου, προς όφελος των εργαζομένων. Κανένα από τα παραπάνω, δεν είναι έκτακτο ζήτημα. Όλα προϋπήρχαν και πριν την προηγούμενη Παρασκευή.  

 Τα δυσκολία χρόνια της κρίσης, η ελληνική Οικονομία είχε λίγα στηρίγματα με ισχυρότερο τον Τουρισμό. Τώρα, οι άνθρωποι που υποτίθεται προστατεύουν και αξιοποιούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν διστάζουν να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας, για να επιτύχουν τους στόχους τους. Φέρνουν εμπόδια κ κακές ειδήσεις για τη χώρα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327700-O-esoterikos-kindynos-e-megalytere-apeile-gia-ton-elleniko-Toyrismo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...