Ο «κόφτης» κάνει το χρέος βιώσιμο!

Παρασκευή 27/05/2016 – 13:33Συμφωνήσαμε «κόφτη» για το χρέος, που κρατά τις πληρωμές μέχρι το 15% του ΑΕΠ! Σταδιακά θα φανούν, τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, έκαναν έναν απολογισμό του «μαραθώνιου» συμβουλίου, της Τρίτης, με επίκεντρο τις αποφάσεις για το χρέος. 
Ο υπουργός, τόνισε, πως είναι πολύ σημαντικό που για πρώτη φορά,  το Eurogroup παραδέχθηκε επισήμως, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όμως στην συνέχεια παραδέχτηκε πως, «υπήρξαν συμβιβασμοί» και πως, «δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε», αλλά αυτή η συμφωνία, θα κλείσει τον «φαύλο κύκλο».
Ο «κόφτης» και τα εργαλεία ελάφρυνσης του χρέους
Ο «κόφτης» εξασφαλίζει ότι η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα ξεπεράσει το 15%, την ώρα που στην Ευρώπη οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 19,5% για τα Ιταλικά ομόλογα, 16,5% για τα Πορτογαλικά , 17,5% για τα Ισπανικά και στις ΗΠΑ φτάνει το 18,5%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν σε αυτά τα επίπεδα τις πληρωμές, με  διάφορα εργαλεία, όπως αλλαγή στο προφίλ του χρέους από τον ESM, δεύτερη δέσμη μέτρων το 2018, με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP’s), εξαγορά χρέους (όπου χρειαστεί), περίοδο χάριτος και επιμηκύνσεις.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, έχει αναλάβει να συντάξει νέα μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), όπου θα αξιολογεί την επίπτωση των εργαλείων αυτών και το αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα.  Μετά την συμφωνία, που κρατά χαμηλά την ετήσια δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους, το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει στο να επιστρέψει η ελληνική Οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η πιο δύσκολη αξιολόγηση είναι πίσω μας
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τόνισε πως,  κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, που ήταν η πιο πολύπλοκη, κρίσιμη και δύσκολη, αλλά και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας, γιατί πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, σημείωσε από την πλευρά του ο.
Τα κέρδη της συμφωνίας
    «Όχι» άλλα  μέτρα έως το τέλος του προγράμματος.
    Ποσό 2% του ΑΕΠ θα πέσει στην αγορά, για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
    Μπαίνουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Τα προαπαιτούμενα της δόσης
 Παρά την συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης, παραμένουν «ουρές» στην αξιολόγηση που θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν την εκταμίευση της δόσης.  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αυτές είναι:
    Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού,
     Η μεταβίβαση των δανείων που έχουν εγγύηση Δημοσίου.
    Νομικές διατυπώσεις για την κάλυψη του Δ.Σ., του νέου υπέρ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...