Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, φέρνει 15.000 νέες θέσεις εργασίας!

Δευτέρα 06/06/2016 – 17:34Η ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ                                           Πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων εισάγει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, με στόχο την διευκόλυνση των νέων επενδυτών, να βρουν γρήγορα τους απαραίτητους  πόρους για να ξεκινήσουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. 
Τα νούμερα του νέου Αναπτυξιακού νόμου,  έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Βασικός πυλώνας του, είναι η «δίκαιη Ανάπτυξη» και στόχος το πέρασμα σε μία βιώσιμη Ανάπτυξη. 
Ανάμεσα στις διατάξεις του, που προβλέπει σημαντικό περιθώριο φοροαπαλλαγών και χρηματοδοτήσεων, στις καινοτομίες που εισάγει, είναι και η πρόβλεψη για 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον, κάτι που αφορά περισσότερο μεγάλες ξένες επενδύσεις, καθώς τις διασφαλίζει από τυχόν δυσμενείς αλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά, αν βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον, θα επωφεληθούν.
Σχετικά με τα πρακτικά νούμερα του νόμου, ο Γιώργος Σταθάκης, είπε πως έως το τέλος του 2022 αναμένεται να  δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις, ανεβαίνουν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα κονδύλια, προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ και από τις μεγάλες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο.
Ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι φοροαπαλλαγές αναμένεται να αποτελέσουν θέλγητρο για τους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αλέξης Χαρίτσης: Το ΠΔΕ αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ το 2017
Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε πως τα κονδύλια θα αυξηθούν καθώς όπως τόνισε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, το 2017 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα ενισχύσει και τα κονδύλια για επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον νέο νόμο.
Οι ενισχύσεις από όλα τα διαφορετικά προγράμματα, θα υπολογίζονται συνολικά.
Καινοτομίες για μην επαναληφθούν τα «στραβά» των προηγούμενων Αναπτυξιακών
Ιδιαίτερη βαρύτητα, δόθηκε στις καινοτομίες που εισάγει ο νέος νόμος και στις διαφορές τους με τους παλαιότερους, που είχαν μεγάλες καθυστερήσεις και η χρηματοδότηση δεν είχε μεγάλη διασπορά.
Ο νέος Αναπτυξιακός, σύμφωνα με τον υπουργό, εισάγει για πρώτη φορά τρεις σημαντικές καινοτομίες, καθώς είναι στοχευμένος νόμος που επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγή την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ο υπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε  και την αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) από το 2017.  Το νέο πλάνο, θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της χώρας κατά το 2014 και όχι στα στοιχεία του 2008, που χρησιμοποιούσαν παλαιότεροι νόμοι και πλέον δεν ισχύουν.  Άμεσο αποτέλεσμα, είναι η αύξηση των ποσοστών, των ενισχύσεων από το 2017.
Σε τρεις μήνες η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου
Σε τρεις μήνες, αναμένεται η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου, από το φθινόπωρο, αφού υπογραφούν τριάντα  υπουργικές αποφάσεις, και συσταθεί το Σύστημα Παρακολούθησης, που είναι προϋποθέσεις.
Εργαλείο επιστροφής της Οικονομίας στην Ανάπτυξη
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο νόμος είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, για την επαναφορά της οικονομίας σε  αναπτυξιακή τροχιά, μαζί με την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, το ΕΣΠΑ, η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Σημαντικό ρόλο, θα διαδραματίσουν και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων, για την εκταμίευση της δόσης και την σταθερότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Κλείνουν και οι εκκρεμότητες των παλαιότερων αναπτυξιακών
Ο νόμος περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, που προβλέπουν, πως τα προηγούμενα επενδυτικά σχέδια που έχουν ολοκληρωθεί από 50% και πάνω μέσα στο έτος,  τότε η υλοποίησή τους δύναται να μετατεθεί μέχρι και στα μέσα του 2018. Από την άλλη θα γίνει ένα γενικότερο ξεκαθάρισα και αυτά που δεν έχουν προχωρήσει, θα απεντάσσονται. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να απορροφηθούν 262 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δεσμευμένα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Τα νούμερα του νέου Αναπτυξιακού
Στην συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης  έδωσε τα νούμερα του νέου Αναπτυξιακού. Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν επενδύσεις 32 δισ. ευρώ  και πήραν ενίσχυση 12 δισ.  Η μέση επενδυτική δαπάνη/ θέση εργασίας έφτασε τα 976.000 ενώ η μέση ενίσχυση/ θέση εργασίας έφτασε τις 323.000.
Το 95% των επενδυτικών σχεδίων είναι χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.  Δυο κλάδοι της ενέργειας και των ξενοδοχείων είχαν το 46,5%επενδυτικών σχεδίων στο Ν. 3908 και το 72,2% του προϋπολογισμού. Ενώ ένα αρκετά αξιόλογο επιπλέον ποσοστό διατέθηκε σε εφοδιαστικές αλυσίδες και ευρυζωνικά δίκτυα, με καταφανή περιορισμό της βιομηχανίας. 
Ο νέος νόμος έχει πρόβλεψη για να μην ξαναγίνουν τα ίδια.  Με την πλήρη ενεργοποίησή του, αναμένεται να συνδράμει στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών, με την αποκατάσταση του ελλείμματος παγίου κεφαλαίου, κατά 10% το οποίο φτάνει τα 79,1 δισ. ευρώ, σήμερα.
Συνεχής αξιολόγηση των σχεδίων
Αν και οι νόμοι αυτοί, είχαν στόχο μία πιο ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη τελικά τα στοιχεία δείχνουν πως δεν συνέβη αυτό.  Δεν υπήρχαν οι διαδικασίες ασυνεχούς αξιολόγησης που βάζουμε εμείς τώρα. Βρήκαμε πάρα πολλές υπέρ δεσμεύσεις. Αν ήταν να ολοκληρωθούν ξαφνικά όλα τα εκκρεμή σχέδια, η πολιτεία θα όφειλε, θα έπρεπε να δώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...