Ο νοσταλγός της Χούντας…Του Κώστα Λουκόπουλου

Σήμερα, 21η Απριλίου 2015, συμπληρώνονται 48 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών οι οποίοι εκμταλλευόμενοι τις συγκυρίες και τα τανκς κατέλυσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα και  έβαλαν την χώρα στον γύψο.

Με κύριες ανησυχίες την κομμουνιστική απειλή, την έλλειψη εθνικού φρονήματος και την θέληση για αναγέννηση της δημοκρατίας (;) το λόμπυ των γαλονιών οδήγησε την Ελλάδα σε μια μαύρη 7ετία, σκοτεινή και άγρια αλλά και όλως περιέργως  αμφιλεγόμενη. Έπρεπε να φτάσω 20 χρονών για να μάθω ότι δεν αντιλαμβάνονται την χούντα όλοι με τον ίδιο τρόπο. Φανταστείτε την έκπληξη που ένιωσα όταν για 19 χρόνια σου λένε ότι η χούντα είναι κακό πράγμα  και ξαφνικά βλέπεις άτομα να νοσταλγούν την περίοδο αυτή και να εύχονται να επαναληφθεί.

Προσπαθώντας να μπώ στη νοοτροπία του νοσταλγού της Χούντας για να κατανοήσω το σκεπτικό του και να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος άκουσα για μια Ελλάδα η οποία βγήκε από τη 7ετία κερδισμένη. Οι πραξικοπηματίες άφησαν μια χώρα χωρίς  χρέη, με έργα όπως δρόμοι κτλ. και με μηδαμινό ποσοστό ανεργίας. Μια χώρα περήφανη που υπερασπιζόταν τον εαυτό της και δεν είχε ανάγκη κανέναν. Μια Ελλάδα ελεύθερη.

Ακούω κατι γέλια όσο τα γράφω αυτά. Βγαίνω στο μπαλκόνι και τι να δώ; Τα τσιμέντα στη διπλανή οικοδομή γελάνε.

Δε θα μπώ στην διαδικασία να εξηγήσω γιατί τα παραπάνω επιχειρήματα στέκονται πιο μετέωρα και από τα ομώνυμα μοναστήρια. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί με μια στοιχειώδη έρευνα φτάνει στις απαντήσεις που ψάχνει. Κάνοντας αυτή την στοιχειώδη έρευνα, ο νοσταλγός της χούντας θα ξαφνιαστεί όταν μάθει ότι υπήρχε τόσο μεγάλο χρέος μετά την 7ετία όσο και ρουσφέτια, σκάνδαλα, κατάχρηση δημοσίου χρήματος αλλά και τεράστιες συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι βασιζόμενος σε αυτά τα επιχειρήματα, εύχεται την αναβιώση ενός καθεστώτος το οποίο έμεινε στην ιστορία για τα εγκλήματά του, τα βασανιστήρια, τους βιασμούς, τις δολοφονίες  και άλλα τέτοια δημοκρατικά  πράγματα. Προφανώς οι περισότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι η φάλαγγα και πώς συνδέεται με το κτίριο με το όνομα ‘’Ταράτσα της Μπουμπουλίνας’’.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σάπια καθημερινότητα που βιώνουμε σε όλα τα επέπεδα αλλά είναι τουλάχιστον λυπηρό να επιθυμεί μια ακόμα χούντα. Μια χούντα η οποία όντως έκανε έργα. Έδωσε ρεύμα στα χωριά και έφτιαξε δρόμους. Μια χούντα που έδωσε δουλειές. Μια χούντα που σε τσάκιζε αν διαφωνούσες μαζί της. Μια χούντα που σου έκανε το βασανιστήριο της σταγόνας αν διαφωνούσες μαζί της. Μια χούντα που σου βίαζε τη μάνα αν διαφωνούσες μαζί της. Μια χούντα που είχε άτομα με μειωμένη νοητική επίδοση, διορισμένα στα κρατητήρια με μοναδικό σκοπό να βιάζουν γυναίκες και άντρες που διαφωνούσαν. Μια χούντα που σε έθαβε ζωντανό και έστηνε εικονικές εκτελέσεις σε όποιον διαφωνούσε. Μια χούντα που μπήκε με τα τανκς μέσα στο Πολυτεχνείο. Μια χούντα που ευθύνεται για ότι έγινε στην Κύπρο.

Όταν ρώτησα την γιαγιά μου για το πώς θυμάται την χούντα μου είπε ότι θυμάται την φωνή του Μακαρέζου από το ραδιοφωνάκι να λέει αυτό το αλησμόνητο ‘’Αποφασίζομεν και διατάσσομεν’’ και να προειδοποιεί ότι μετά τη δύση του ηλίου όποιος  κυκλοφορούσε θα πυροβολείτο. Μου περιέγραψε μια κοινωνία που ζούσε μέσα στο φόβο. Ναι, είχαν ψωμί να φάνε το μεσημέρι αλλά δεν είχαν ελευθερία. Και για εσένα που πιστεύεις ότι σήμερα έχουμε χούντα, το άρθρο που διαβάζεις, το σχόλιο σου υπερ της χούντας και το ότι δε μας εμποδίζει κανείς να τα πούμε είναι η αδιάσειστη απόδειξη του αντιθέτου.

Αυτή φίλε νοσταλγέ είναι η κατάσταση στην οποία επιθυμείς  να επιστρέψει η χώρα; Τόσο πατριώτης και εθνικόφρων είσαι; Ή μήπως δεν αντέχεις να πάρεις την ευθύνη πάνω σου; Ότι με τη δική σου ψήφο και την δική μου φτάσαμε εδώ και να κάνεις κάτι γι’αυτό αντί να εύχεσαι να έρθουν 10 φασίστες με όπλα να κυβερνάνε. Εγώ προσωπικά δε θέλω επειδή είσαι ευθυνόφοβος, αμόρφωτος και ξεσκονίζεις  το κάδρο του εθνάρχη (γελάει ο κόσμος) πάνω απο το κρεβάτι σου να πρέπει να μετράω τα λόγια μου για να μην κάνω παρέα στα ψάρια.

Ο λαός λέει να προσέχουμε τι ευχόμαστε. Πρόσεχε γιατί μπορεί να έρθει η μέρα που θα τρώς τη γλώσσα σου για αυτά που εύχεσαι σήμερα. Και τότε θα είναι πολύ αργά…

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...