Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αρνείται ότι έλαβε παράνομες αμοιβές

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αρνείται ότι έλαβε παράνομες αμοιβές
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι έλαβε παράνομες αμοιβές πριν από μία δεκαετία.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, ώστε θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του πορτογάλου πρωθυπουργού.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την υπόθεση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέρριψε ως απαράδεκτους τους «υπαινιγμούς» και τις κατηγορίες για «αόρατα εισοδήματα» την δεκαετία του 1990, όταν φέρεται να λάμβανε αμοιβές από μια εταιρεία ενώ ήταν μέλος της Βουλής.

Η γενική εισαγγελία της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έθεσε στο αρχείο μια έρευνα για αδήλωτα εισοδήματα του Πάσους Κοέλιου, διότι έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής.

Οι βουλευτές απαγορεύεται ρητώς να δέχονται άλλες πληρωμές όταν αμείβονται από το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.

Ο Πάσους Κοέλιου είπε ότι έλαβε μια λεπτομερή αναφορά από την εισαγγελία, στην οποία -με βάση τα λογιστικά στοιχεία της επιχείρησης Tecnoforma- δεν δείχνει ότι έχει γίνει κάποια παράνομη ή ανάρμοστη πληρωμή προς τον ίδιο.

«Δεν έλαβα καμία πληρωμή από την Tecnoforma, όσο ήμουν βουλευτής» είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της κεντρο-δεξιάς συγκυβέρνησης. «Δεν έλαβα ποτέ καμία πληρωμή για δουλειά που έκανα για οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Τα περιουσιακά μου στοιχεία και η ζωή μου δεν θα μπορούσαν» να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διαφάνεια, είπε.

Παραδέχθηκε ότι ζήτησε ποσό (σ.σ. άγνωστο) για έξοδα παραστάσεως, κυρίως για ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενόσω εργαζόταν σε μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία συνδεόταν με την Tecnoforma, επέμεινε όμως ότι δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο άλλο εισόδημα.

Όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, τον προκάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα το ιστορικό των τραπεζικών του λογαριασμών, ο Πάσους Κοέλιου απάντησε ότι είναι δικαίωμά του να μην το κάνει και ότι αρνείται να κάνει «στριπτίζ των τραπεζικών του λογαριασμών για την ικανοποίηση των αναγνωστών των εφημερίδων».

Από την πλευρά του, ο Σεγκούρου δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που ορίζει το Σύνταγμα για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των λογαριασμών του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι μόνο κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αθωότητα του Πάσους Κοέλιου.

Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έλαβε ανώνυμη κατηγορία τον Ιούνιο σχετικά με τις διασυνδέσεις του πρωθυπουργού με την εταιρεία Tecnoforma το διάστημα 1997 – 2001.

Άνοιξε έρευνα για την υπόθεση, την οποία στη συνέχεια έβαλε στο αρχείο.

Η εφημερίδα Publico έγραψε την Πέμπτη ότι ο Πάσους Κοέλιου ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες της Βουλής, λαμβάνοντας ποσά από την Tecnoforma για να διευθύνει μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Πάσους Κοέλιου έχει καλλιεργήσει την εικόνα του αδιάφθορου πολιτικού και μένει στο διαμέρισμά του και όχι στην πρωθυπουργική κατοικία.

Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν την εβδομάδα που το κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές, θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους, στο οποίο θα αναδειχθεί ο ηγέτης που θα τους οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές σε εννιά μήνες.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Σεγκούρου και ο δημοφιλής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιου Κόστα.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...