Ο ρόλος του εκφοβισμού στην παιδική παχυσαρκία

Ο ρόλος του εκφοβισμού στην παιδική παχυσαρκία
Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια δείχνει ότι ο λεκτικός εκφοβισμός απέναντι στα κορίτσια, με τη μορφή αρνητικών και επιθετικών σχολίων για την εμφάνιση και το βάρος του, μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στην εκδήλωση παχυσαρκίας.

Η ομάδα των ψυχολόγων διαπίστωσε ότι η ταμπέλα της «παχουλής» που συνοδεύει τα κορίτσια στην ηλικία των 10 ετών αυξάνει δραματικά της πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας στην ηλικία των 19.

Αυτή η μορφή λεκτικού εκφοβισμού μπορεί να προέρχεται από τους ίδιους τους γονείς, τους δασκάλους, τα αδέλφια, τους φίλους ή τους συμμαθητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2.300 κορίτσια. Ποσοστό 58% των κοριτσιών είχαν δεχθεί αρνητική κριτική για το βάρος τους στην ηλικία των 10 ετών. Εννέα χρόνια μετά, φάνηκε πως τα κορίτσια αυτά είχαν κατά 1,66 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Μάλιστα, όσα περισσότερα άτομα είχαν χαρακτηρίσει αρνητικά τα κορίτσια τόσο πιθανότερο ήταν αυτά να πάρουν αργότερα πολύ βάρος.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics και καταδεικνύουν την καθοριστική συμβολή του λεκτικού εκφοβισμού στην εκδήλωση της παχυσαρκίας στα νεαρά κορίτσια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι στρες μπορεί να πυροδοτήσει τα επεισόδια υπερφαγίας που οδηγούν αργότερα στην εκδήλωση της παχυσαρκίας.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...