Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε
παραπάνω «χρυσούς κανόνες» στη ζωή τους, έχουν κατά μέσο όρο 54% μικρότερο κίνδυνο
θανάτου σε σχέση με όσες δεν τηρούν τίποτε από όλα αυτά.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη διατροφή, όσες έτρωγαν υγιεινά, είχαν 13% μικρότεροκίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (η συνηθέστερη μορφή που προκαλείται από ελλιπή αιμάτωσηκαι οξυγόνωση του εγκεφάλου), σε σχέση με όσες έτρωγαν ανθυγιεινά. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με τα σπανιότερα αιμορραγικά εγκεφαλικά, που αποτελούν το 15%έως 20% των συνολικών.
«Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες,η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», τόνισε η Σουζάνα Λάρσον.
Κίνδυνος σε βάθος χρόνου για δεύτερο εγκεφαλικό
Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή καναδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία παρουσιάστηκε σε καναδικό ιατρικό συνέδριο, επισημάνθηκε ότι όσοι έχουν πάθει εγκεφαλικό, κινδυνεύουν σε σημαντικό βαθμό να πάθουν κι άλλο μέσα στα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια, γι’ αυτό χρειάζονται καλύτερη παρακολούθηση και προληπτική θεραπεία σε βάθος χρόνου.
Ο μέσος κίνδυνος για ένα δεύτερο εγκεφαλικό μέσα σε ένα έτος από το προηγούμενο,αγγίζει το 10% και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, καθώς μετά από πέντε χρόνια ο κίνδυνος ενός επόμενου εγκεφαλικού είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο να πάθει κάποιος συνομήλικος και ιδίου φύλου το πρώτο εγκεφαλικό.
Η έρευνα μελέτησε στοιχεία για περίπου 34.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγωεγκεφαλικού και πήραν εξιτήριο κατά την περίοδο 2003-2011. Το 5% των ασθενών πέθαναν μέσα στον πρώτο χρόνο από το εξιτήριο.