ΠΡΟΣΟΧΗ! Επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος με κράχτη πασίγνωστες σταρ!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος με κράχτη πασίγνωστες σταρ!
Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά στη διακίνηση ενός πολυδιαφημισμένου και παράνομου φαρμακευτικού σκευάσματος για αδυνάτισμα εξιχνίασε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα με την ονομασία «Raspberry Ketone» κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία η οποία το διακινεί υπόσχεται απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι διακινητές, για να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, στις διαφημίσεις τους χρησιμοποιούσαν γνωστά μοντέλα, τα οποία όμως αποδείχθηκε πως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα.

Ηχηρά ονόματα γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουν τίποτα Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν πριν από λίγο καιρό η Κατερίνα Στικούδη απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατέθεσε μήνυση, αφού είδε τη φωτογραφία της να φιγουράρει σε διαφήμιση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και καταγγελίες καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, στη διαφήμιση αναφερόταν ότι «η Κατερίνα Στικούδη ξεκίνησε να χάνει κιλά με τη βοήθεια ενός θαυματουργού σκευάσματος».

Όπως επισημαίνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά σημειώνονται στο διαδίκτυο. Άνθρωποι διαπομπεύονται και ονόματα ηχηρά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από παραφαρμακευτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς να γνωρίζουν τίποτα. Στην παγίδα έχουν πέσει εν αγνοία τους, εκτός από την Κατερίνα Στικούδη, η Κατερίνα Καινούργιου και η Φαίη Σκορδά.

Μη εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ το σκεύασμα

Όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ., για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.

Κατόπιν αλληλογραφίας με το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) του Υπουργείου Υγείας, προέκυψε ότι η παρουσίαση, διακίνηση και πώληση του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος δεν είναι σύννομη από τον Ε.Ο.Φ. και συνεπώς διακινείται παράνομα.

Καταγγελίες από τους καταναλωτές για ανεπιθύμητες παρενέργειες

Καταναλωτές που αγόρασαν το σκεύασμα προχώρησαν σε καταγγελίες για ανεπιθύμητες ενέργειες. Η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ήδη αναφέρθηκε, ξεκίνησε ύστερα και από καταγγελίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τις οποίες σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου διαφημίζεται προϊόν – σκεύασμα, το οποίο αφορά στην απώλεια κιλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι παθόντες, αφού πείστηκαν για την υποτιθέμενη ακίνδυνη δράση του σκευάσματος, προέβησαν στην παραγγελία του. Έπειτα από την κατανάλωσή του όμως, παρουσιάστηκαν σε πολλούς από αυτούς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Ζάλη, διάρροιες και εκνευρισμός είναι μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρονται μέσα στη δικογραφία που σχηματίστηκε» τονίζει στο zougla.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας είχε ενημερώσει τον ΕΟΦ προκειμένου να εκδώσει ανακοίνωση

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες διαχειρίστριες εταιρείες καθώς και με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι διαδικτυακοί ιστότοποι μέσω των οποίων διαφημίζεται και διακινείται το παράνομο σκεύασμα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος και η πηγή διανομής του παράνομου σκευάσματος πραγματοποιείται από εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε εκ νέου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τις περαιτέρω ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Ο ΕΟΦ όμως ακόμα δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση για το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Την ίδια ώρα η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατ’ εκτέλεση των παραγγελλομένων, για τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Εκατοντάδες παράνομα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, από την αρχή του έτους στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν υποβληθεί 12 σοβαρές καταγγελίες που αφορούν σε παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου. Έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν πως στη χώρα μας τα προϊόντα αυτά είναι εκατοντάδες και τονίζουν ότι ο αρμόδιος οργανισμός για να ενημερώσει τους πολίτες είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι κυκλοφορεί παράνομα στο διαδίκτυο. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Αν βρούμε κάτι τυχαία, προχωράμε σε ενέργειες. Κυκλοφορούν πολλά παραφαρμακευτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία δεν έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα» τονίζει χαρακτηριστικά.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...