Πάνε για νέα συγκυβέρνηση στη Γερμανία;

Πάνε για νέα συγκυβέρνηση στη Γερμανία;

Στις αυριανές κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται στη Γερμανία έχει το βλέμμα της στραμμένο ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, με το μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από το Βερολίνο να είναι αν θα προκύψει εν τέλει νέα συγκυβέρνηση.

Την Κυριακή θα γίνει γνωστή η σειρά των κομμάτων και ενδεχομένως ο επόμενος καγκελάριος, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα προκύψει ο συνασπισμός κομμάτων που θα κυβερνήσει τη μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της Ευρώπης.

Κατ’ επέκταση ασαφές παραμένει προς το παρόν πως θα κινηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα στα ευρωπαϊκά θέματα και στο ζήτημα της Ελλάδας.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU) διατηρούν προβάδισμα 13 μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σούλτς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, το CDU/CSU συγκεντρώνει ποσοστό 36%, έναντι 23% του SPD. Η Αριστερά (Die Linke) και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) συγκεντρώνουν από 10% το καθένα και ακολουθεί με 9% το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Οι ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται κρίσιμες όχι επειδή κρίνεται η Καγκελαρία -άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε μηνών προεξοφλούν άνετη νίκη των συντηρητικών της Μέρκελ- αλλά κυρίως επειδή θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η οποία και θα διαμορφώσει την πολιτική του Βερολίνου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Προσερχόμενοι στις κάλπες οι 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δύο ψήφους: η πρώτη αφορά τον τοπικό αντιπρόσωπο τους και η δεύτερη το κόμμα.

Περίπου το ήμισυ των εδρών της Μπούντεσταγκ (σ.σ Γερμανική Βουλή) θα καλυφθεί από τους 299 τοπικούς εκπροσώπους των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που έχει κερδίσει κάθε κόμμα που ξεπέρασε το μίνιμουμ όριο του 5%. Το ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα στις εκλογές χρησιμοποιείται, επίσης, για τον προσδιορισμό του συνολικού αριθμού των εδρών που καταλαμβάνει, αν δηλαδή ένα κόμμα έλαβε το 25% των ψήφων, πρέπει αντίστοιχα να λάβει και το 25% των εδρών.

Μόλις σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός -μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα- ο πρόεδρος της Γερμανίας ορίζει τον/την Καγκελάριο – συνήθως τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος- μία πράξη που επιβεβαιώνεται από το κοινοβούλιο σε μυστική ψηφοφορία.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα (σ.σ 19.00 ώρα Ελλάδας).

Στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα βγουν τα πρώτα γερμανικά exit polls, που φημίζονται για την ακρίβεια τους, οπότε κρίνεται αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302373-Pane-gia-nea-sygkybernese-ste-Germania ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...