Πάνω από το μισό εισόδημα σε εισφορές και φόρους λέει η ΟΚΕ

Πάνω από το μισό εισόδημα σε εισφορές και φόρους λέει η ΟΚΕ

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 27/04/2016 – 17:32

Πάνω από το μισό εισόδημα σε εισφορές και φόρους λέει η ΟΚΕ

Σκληρή κριτική ασκεί  η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ειδικά στην παράλληλη εφαρμογή του με το νέο φορολογικό. 

Στην γνωμοδότησή της για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή, τονίζει, ότι «η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που εάν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει σε 55-56% του ακαθάριστου εισοδήματος».

Παρά τις μεγάλες επιβαρύνσεις, η επιτροπή τονίζει ότι οι χαμηλές συντάξεις προστάτευαν μέσα στην κρίση σε σχέση με τις μεγαλύτερα. «εκείνοι που έχουν πληγεί εκείνοι που λαμβάνουν τις συγκριτικά μεσαίες υψηλές συντάξεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων έχει διαφυλάξει τα εισοδήματά της στη διάρκεια της κρίσης, όπως αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες».

Επομένως, τονίζεται στο κείμενο της γνωμοδότησης ότι  «υπάρχει επομένως μία ανάγκη εξισορρόπησης της αλληλεγγύης (προστασία των χαμηλότερων συντάξεων) αφενός και των αρχών της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ανταποδοτικότητας (προστασία αναλογική και όσων συνεισέφεραν περισσότερα) αφετέρου».

Ειδικά αυτή την εποχή που «οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί συρρικνώνονται, η διατήρηση  συντάξεων που είναι αναλογικά υψηλές σε σχέση με τους μισθούς, συνιστά και κίνητρο για την πρόωρη συνταξιοδότηση και επιδεινώνει έτι περαιτέρω την κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...