Πάνω από 36.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Πάνω από 36.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 07/03/2016 – 17:41

μετανάστες και πρόσφυγες

Περισσότεροι από 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε 36.419 ανέρχονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά (στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, την Κάλυμνο και το Καστελλόριζο) βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων τα 2.293 είναι νεοαφιχθέντα.

Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.

Ακόμα, 8.550 είναι οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη, ενώ από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα επιτράπηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη με τα Σκόπια σε μόλις 337 άτομα.

Στο μεταξύ 14 νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ

Στους 2.500 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στους πέντε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού, μετά την πρωινή άφιξη δύο πλοίων από νησιά του ανατολικού Αιγαίου με 728 άτομα.

Από το πρωί, εθελοντές γιατροί μέσω του πολυϊατρείου αλλά και αυτοκινούμενων κινητών μονάδων από τους «γιατρούς του κόσμου» και του «Χαμόγελου του Παιδιού» παρέχουν ιατρική φροντίδα σε άτομα έχουν ανάγκη.

Καθημερινά περισσότερα από εξήντα άτομα στην πλειοψηφία τους παιδιά λόγω και των ιώσεων της εποχής ζητούν εξέταση από γιατρό.

Επίσης εθελοντικές οργανώσεις σε καθημερινή βάση προσφέρουν ξηρά τροφή τρεις φορές την ημέρα.

Αύριο, Τρίτη, στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ξεκίνησε από σήμερα τη λειτουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο κλειστό του τάε κβο ντο όπου εκεί θα συγκεντρώνεται όλη η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να γίνεται ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Μεταβατική η κατάσταση στον Πειραιά

Στο μεταξύ, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας χαρακτήρισαν ως μεταβατική την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σε πέντε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες και επισημαίνουν ότι οι επόμενες κινήσεις αλλά και αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν θα κριθούν από το σημερινό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος προσθέτουν είναι το λιμάνι του Πειραιά να είναι σταθμός διέλευσης και όχι μόνιμη δομή φιλοξενίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ακόμα, τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή δεν εμποδίζεται καμία λειτουργία του λιμανιού από την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ εξετάζεται στο άμεσο μέλλον αφού υπάρξουν καλύτερα δομές υποδοχής και εναλλακτική μετάβαση των μεταναστών και των προσφύγων με ναυλωμένα πλοία στο λιμάνι του Βόλου και τη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα την Παρασκευή, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής όπου αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το προσφυγικό θέμα και η αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων προς τους δήμους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν μέρος των εξόδων στα κέντρα διαμονής για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων

 Συνεργασία αστυνομίας, λιμενικού και ΕΚΕΠΥ για το προσφυγικό

Ενημέρωση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρέχουν, επί 24ώρου βάσεως, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, από όλα τα σημεία υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά και παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, ώστε να ενεργοποιούνται -κατόπιν κατάλληλης και ορθολογιστικής αξιολόγησης- οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υγειονομικής παρέμβασης.

Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του επιχειρησιακού σχεδίου παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, έχουν διαβεβαιώσει τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, πως κατ’ εντολήν τους, θα υπάρχει η μέγιστη δυνατή διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων δομών του υπουργείου Υγείας, για την άρτια ολοκλήρωση των υγειονομικών δράσεων τους ανά την επικράτεια.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, συνεπικουρούμενος από επιτελικά στελέχη του Κέντρου, αλλά και του ΕΚΑΒ, θα επισκεφτεί την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, και συγκεκριμένα τους χώρους συνάθροισης και τις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα.

Την Πέμπτη, θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία.

Από εκεί και πέρα, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Δράμα στην Ειδομένη – Στους 13.000 οι εγκλωβισμένοι

Που θα γίνουν τα 14 νέα hotspots

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...