Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα πετρέλαια – Πότε θα μπουν τα γεωτρύπανα

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τα πετρέλαια - Πότε θα μπουν τα γεωτρύπανα
Με την κυβέρνηση να βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα έσοδα από τα πετρέλαια σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και οι τρεις ανάδοχες κοινοπραξίες υπογράφουν σήμερα τις ισάριθμες συμβάσεις, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου.

Πρόκειται για την ελληνική Energean και τη βρετανική Trajan Oil που τους έχει παραχωρηθεί το Κατάκολο, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison και τη σκωτσέζικη Melrose που τους έχει παραχωρηθεί ο Πατραικός Κόλπος, και την κοινοπραξία της Eneregan με την καναδική Petra (Ιωάννινα.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά αποθέματα 300 εκατ. βαρελιών, και για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, γεγονός φυσικά που μένει να επαληθευτεί και στην πράξη όταν πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα.

Η υπογραφή των συμβάσεων έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η ανάδειξη των ανάδοχων κοινοπραξών έχει γίνει από τον Ιούλιο του 2013, αλλά κρίσιμα ζητήματα όπως το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις συμφωνίες με το Δημόσιο παρέμενε επί μήνες στον αέρα.

Το θετικό ωστόσο στοιχείο είναι ότι κλείνει σήμερα ένα κεφάλαιο, και ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου στη χώρα μετά από πολλές δεκαετίες απραξίας.

Πότε θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα

Πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές θεωρείται το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι’ αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται ότι μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αλλά η σημασία της γεώτρησης στο Κατάκολο έχει και συμβολική σημασία. Κι αυτό καθώς θα στείλει ένα μήνυμα στο εξωτερικό ενόψει του νέου γύρου παραχωρήσεων οικοπέδων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, τα οποία θα ξεκινήσουν να «τεμαχίζονται» μέσα στους επόμενους μήνες, με τους διαγωνισμούς να προκηρύσσονται εντός του 2014.

Είναι προφανές ότι μια γεώτρηση μέσα στους επόμενους 24 μήνες στο Κατάκολο που θα αποδείξει την ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος, θα εκτοξεύσει αυτόματα το ενδιαφέρον της αγοράς για το διαγωνισμό που θα κάνει το Δημόσιο σε Ιόνιο και Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο περιοχές τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, εκεί θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Στα Ιωάννινα, η κοινοπραξία των Energean και Petra θα ξεκινήσουν πρώτα τις καταγραφές από αέρος, μετά θα συνεχίσουν με σεισμικά, κλπ. Εκτιμάται ότι συνολικά το ερευνητικό στάδιο για την περιοχή είναι 7 χρόνια σε τρεις διαφορετικές φάσεις.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον Πατραϊκό που είναι θαλάσσια περιοχή είναι 8 χρόνια. Δηλαδή παραγωγή πετρελαίου στις δύο αυτές περιοχές δύσκολα θα δούμε νωρίτερα από το 2021 – 2022.

Οι εκτιμήσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στα χέρια του εκτιμήσεις που μιλούν για απολήψιμα κοιτάσματα 200 εκατ. βαρελιών στον Πατραϊκό Κόλπο, και 50-80 εκατ. βαρέλια στα Ιωάννινα.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι). Με βάση αυτή την παραδοχή θα μπορούσαν να προκύψουν αθροιστικά έσοδα για το Δημόσιο ύψους 15-20 δισ. δολαρίων, εφόσον πάντα επαληθευτούν και στην πράξη οι εκτιμήσεις.

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Πρίνος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, έχει αποδώσει 112 εκατομμύρια βαρέλια, με τη μέση τιμή στο διάστημα των 33 ετών να κυμαίνεται κάτω από τα 50 δολάρια.

Και μπορεί πλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να αποτελούν μάλλον οριστικό παρελθόν, καθώς επίσης η εκτίμηση για τα 90 δολάρια να είναι ρεαλιστική, ωστόσο θεωρείται μάλλον νωρίς να μιλάμε – πριν καν μπουν γεωτρύπανα- για κοιτάσματα, μεγέθους Πρίνου, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...