Πήραν πίσω την εγκύκλιο, που εκτόξευσε τα ελληνικά Spread

Πήραν πίσω την εγκύκλιο, που εκτόξευσε τα ελληνικά Spread
Ανακαλείται η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με νόμο του 2012 η Ελλάδα επέβαλε φόρο 20% για φυσικά πρόσωπα και 33% για νομικά πρόσωπα επί των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν στο διάστημα 29 Φεβρουαρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο κατηγορίες επενδυτών δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Στις 25 Απριλίου 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να εισπραχθεί ο φόρος. Μάλιστα, για την καταβολή του έδινε προθεσμία δύο μηνών (έως τις 25 Ιουνίου 2014).

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την Πέμπτη, η εγκύκλιος κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα Αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 6,77% (από 6,32% την Τετάρτη) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...