Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορονοϊό MERS

Επανεμφάνιση του θανατηφόρου κορονοϊού – Κρούσματα σε Μέση Ανατολή και Ασία -Αναζητείται ο οδηγός ταξί που μετέφερε από το Ελ. Βενιζέλος 69χρονο ασθενή προερχόμενο από τη Σαουδική Αραβία
Παγκόσμιος συναγερμός για την επανεμφάνιση του θανατηφόρου κορονοϊού Mers καθώς ο ιός πέρασε από τη Μέση Ανατολή στη νοτιανατολική Ασία ενώ κρούσμα καταγράφηκε και στη χώρα μας, ένας 69χρονος που ταξίδεψε από τη Σαουδική Αραβία και νοσηλεύεται.

Στην Ευρώπη ο ιός «ταξίδεψε» με ασθενείς που είχαν προσβληθεί στη Μέση Ανατολή

Ο κορονοϊός MERS, γνωστός ως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής,  ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS)  και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο. Από αυτούς οι 800 απεβίωσαν.

Ο νέος κοροναϊός MERS, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «απειλή για όλο τον κόσμο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στις καμήλες, και πλέον τρία στα τέσσερα ζώα στη Σαουδική Αραβία είναι μολυσμένα. Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και αφορούσε έναν Σαουδάραβα που είχε στην ιδιοκτησία του τέσσερις καμήλες.

Αναζητείται ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον 69χρονο ασθενή

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σημάνει συναγερμός και απευθύνεται επείγουσα έκκληση να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στον οδηγό ταξί, ο οποίος μετέφερε την Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, κατά το χρονικό διάστημα από τις 2:30 μ.μ. έως τις 4:30 μ.μ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή ο οποίος προβλήθηκε από τον ιό MERS.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώνει την ιχνηλάτηση όλων των επαφών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Αραβική χερσόνησο έως την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό αναζητεί τον οδηγό ταξί που μετέφερε από το αεροδρόμιο τον ασθενή. Τα τηλέφωνα που μπορεί να επικοινωνήσει ο οδηγός ταξί είναι 210 5212054 και 210 5212000.

Νέα κρούσματα του MERS στη Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία δύο μετανάστες -οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό- απεβίωσαν στη Τζέντα ενώ χθες διαγνώστηκαν πέντε ακόμη κρούσματα με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Οι μετανάστες ήταν ηλικίας 64 και 44 ετών αντίστοιχα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Μετά τους δυο θανάτους, ο αριθμός των νεκρών του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία -τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το MERS σε παγκόσμιο επίπεδο- ανέρχεται σε 76, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 231. Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στο δυτικό τμήμα της χώρας, στη Τζέντα.

Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί επίσης στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

ΠΟΥ: 243 επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS

Στον τελευταίο του απολογισμό, την περασμένη Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 93 ήταν μοιραία. Στην Ευρώπη ο ιός «ταξίδεψε» με ασθενείς που είχαν προσβληθεί στη Μέση Ανατολή.

thetoc.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...