«Παγώνουν» την δόση των 2,8 δις ευρώ, οι Γερμανοί!

Κομισιόν

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ 2,8 ΔΙΣ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα,  στην ατζέντα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα. Η Ευρωομάδα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα συζητήσει την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη των οροσήμων, που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος. Η ολοκλήρωσή τους, θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης. Αν και στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία, καθώς όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, όλες οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, από την άλλη πλευρά, για «μπλοκάρισμα» της δόσης, μιλούν οι Γερμανοί.

«Παγώνουν» την εκταμίευση της δόσης οι Γερμανοί! Αρνητικό κλίμα, για την απελευθέρωση των 2,8 δις ευρώ, φτιάχνει το Βερολίνο, με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να λένε πως η  Ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Μπρατισλάβα. Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα,  τονίζουν πως η ελληνική πλευρά, έχει υλοποιήσει μόνο δύο  από τις δεκαπέντε  μεταρρυθμίσεις, του καλοκαιριού! Η ολοκλήρωση τους είναι προυπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων και από την Γερμανία, υπογραμμίζουν πως δεν φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση, αφού η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς, ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις.

Το γερμανικό μέσο,  υπενθυμίζει ότι αν και το Eurogroup έχει δώσει την έγκρισή του για την συνολική δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από  τον Μάιο, η εκταμίευση των υπό-δόσεων, προϋποθέτει την υλοποίηση σειράς προαπαιτουμένων. Η πρώτη υπό-δόση ήταν 7,5 δις ευρώ και έχει ήδη εκταμιευτεί, στις 21 Ιουνίου 2016. Για 2,8 δις ευρώ που απομένουν, οι δανειστές τα έχουν συνδέσει με τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, που αποτελούν «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Eurogroup, στο συμβούλιο, οι υπουργού θα συζητήσουν για το πώς η επανεξέταση των κρατικών δαπανών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.  Μάλιστα, τονίζεται πως η εν λόγω επανεξέταση μπορεί να αποτελεί εργαλείο για την προαγωγή της δημοσιονομικής ευθύνης και αλλαγών στη δομή των δημόσιων δαπανών με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στα τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα, εντάσσονται και οι διαδικαστικές προετοιμασίες για την επικείμενη αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ, η οποία αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτος.

Όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προβλέπεται  να υποβάλουν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων τους για το επόμενο έτος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να υποβληθούν σε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν σε συζήτηση από την Ευρωομάδα.

Οι  υπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζονται για να συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απλούστευση της εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου και η κατάσταση μετά τις αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες ελήφθησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Τέλος, αναμένεται να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων ως προς τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων διεθνών συναντήσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...