Παθητική στάση της σημερινής νεολαίας για την ενασχόληση στα κοινά…Του Χρ. Παγανιά.

ΤουΧρήστου Παγανιά…
Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές και πολύ λόγος γίνεται γι αυτές, βρισκόμαστε απέναντι σε ανθρώπους ανακυκλώσιμους οι οποίοι ζητούν μέσω της ψήφου μας να διαχειριστούν την κοινωνία μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
 Εμπρός σε αυτό το δίλημμα, οι νέοι άνθρωποι και ειδικά οι άξιοι και ικανοί, αδιαφορούν για την εκπροσώπηση και την ενασχόληση με τα κοινά, είτε γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα από τους παλαιότερους είτε γιατί η φθορά και διαφθορά μέσα στον πολιτικό στίβο αποτρέπουν την όποια θέση και θέληση των νέων για αυτά.  Έτσι όμως οι κοινωνίες μας μένουν καθηλωμένες στην στασιμότητα, στην απάθεια, και την κοινωνική απραξία.
Η δε ζηλοφθονία βασιλεύει, απομακρύνοντας  ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους να  συνεργαστούν για το κοινό καλό.
Επειδή το αποτέλεσμα  μιας κοινωνίας ή ενός λαού, αποτελεί τον καθρέφτη των κατοίκων της, που με τις πράξεις τους καθορίζουν και τον βαθμό της αποτυχίας ή επιτυχίας τους, πρέπει οι νέοι και άξιοι άνθρωποι αυτού του τόπου να δράσουν…..
Οι νέοι ως μεγάλη μερίδα της  κοινωνίας  αναμφισβήτητα αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργικότητας και της προόδου.
Φέρουν την ευθύνη συνέχισης του πολιτισμού και της ανάπτυξης κάθε χώρας βασιζόμενοι σε ποικίλες αξίες, κληρονομημένες από τις παλαιότερες γενιές, οι οποίες εκφράζουν την προσωπικότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η προϋπόθεση για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη είναι η συλλογική δράση και η ενεργή συμμετοχή κάθε νέου ατόμου στα κοινά.
Είναι φανερό όμως όπως είπαμε και πριν, ότι μεγάλο μέρος των νέων επιλέγει πλέον την αποχή από τα κοινά και δεν ενεργεί για την επίλυση διαφόρων, σημαντικών και μη προβλημάτων που υφίστανται καθημερινά στον κοινωνικό του περίγυρο.
Η παθητικότητα που περιβάλλει πολλούς από τους νέους συνανθρώπους μας σαφώς και δεν εμφανίστηκε αυτόματα. Ένα πιθανό αίτιο γι’ αυτή τη κατάσταση  μπορεί να είναι το οικογενειακό περιβάλλον που  αποθάρρυνε από πολύ μικρή ηλικία τους νέους μας, ώστε να είναι ανίκανοι να πάρουν θέση σε ποικίλα ζητήματα που τα αφορούν ως μέλοι της κοινωνίας, και να ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον  – βόλεμα, δημιουργώντας έτσι σχέσεις συμφερόντων με τα άτομα που συναναστρέφονται, κυρίως του πολιτικού χώρου.
Ο συγκεκριμένος όμως τρόπος σκέψης και δράσης, έχει επιβεβαιωμένα αρνητικά αποτελέσματα για το συλλογικό συμφέρον στην κοινωνία και εν γένει στο λαό μας, ώστε να αδυνατούμε να προοδεύσουμε και να αναπαράγουμε νέες ιδέες και αντιλήψεις.
Η δική μου άποψη είναι ότι άτομα  ευαισθητοποιημένα από την σημερινή κοινωνική και πολιτική κατάσταση, πρέπει να ενθαρρύνουν αν οι ίδιοι αδυνατούν σε αυτό, άλλα άτομα με παθητική συμπεριφορά που τα κρίνουν ικανά, στην ενεργό δράση, και στη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.
Συμπεραίνοντας, προκειμένου οι νέοι να μπορούν να αποτελέσουν πηγή δημιουργικότητας, έμπνευσης πνευματικής προόδου και να ενθαρρύνουν έτσι άμεσα την δικαιοσύνη και τις αξίες που χάθηκαν, αφήνοντας την τύχη μας σε ανθρώπους που δεν είχαν τις δυνατότητες να πράξουν για το συλλογικό γίγνεσθαι….. επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν, μακριά από κομματικές πρακτικές και στερεότυπα του παρελθόντος. Οφείλουμε ως κοινωνία ευθύνης να βοηθήσουμε και να ωθήσουμε στην πολιτική, τοπική ή εθνική, σωστούς και ικανούς ανθρώπους, ανοιχτόμυαλους και φερέλπιδες. Η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη. Μόνο έτσι οι άνθρωποι που θα ωθήσουμε θα μπορέσουν να ενεργούν και να παράγουν αξίες και μέλλον….  Μέσω της συμμετοχής στα κοινά και της ευαισθητοποίησης όλων μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι της σωστής εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης ,της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, της Εθνικής ανάκαμψης !!!


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...