Παιδί: Μελέτη το καλοκαίρι σημαίνει καλύτερη απόδοση το χειμώνα

Παιδί: Μελέτη το καλοκαίρι σημαίνει καλύτερη απόδοση το χειμώνα
Tο να διαβάζει κανείς αβίαστα και ακούραστα αυξάνει το ποσοστό αφομοίωσης έως και 15%
Οι περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι οι μαθητές υστερούν στην ποιότητα ανάγνωσης ενός αντικειμένου. Πιο αναλυτικά, πλήθος μαθητών τόσο του Δημοτικού όσο και του Γυμνασίου αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο διάβασμα χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς οι καθημερινές απαιτήσεις των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολλές. Το 60% της ύλης είναι αυτό που αφομοιώνεται από το καθημερινό διάβασμα.

Μέσα από μελέτες σε αγόρια και κορίτσια από 7-15 χρονών, παρατηρήθηκε ότι το να διαβάζει κανείς αβίαστα και ακούραστα για παράδειγμα σε μια περίοδο διακοπών, όπως η καλοκαιρινή αυξάνει το ποσοστό αφομοίωσης έως και 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκράτηση πληροφοριών να είναι μεγαλύτερη και να λειτουργεί θετικά κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς είναι και πιο πρόσφατη η ενασχόληση με ένα γνωστικό αντικείμενο επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί του κέντρου Μελέτης Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η μάθηση μπορεί να γίνει μέσα από εξωσχολικά και κυρίως λογοτεχνικά βιβλία που αρμόζουν στην ηλικία του παιδιού. Καλό είναι η επιλογή τους να γίνει μαζί με το παιδί ώστε να διατυπώσει κι εκείνο την άποψή του.  Επίσης, αν ο προορισμός των καλοκαιρινών διακοπών είναι κοντά σε ιστορικούς χώρους, τότε οι γονείς μπορούν να οργανώσουν μια επίσκεψη, ώστε τα παιδιά να συνδεθούν με χώρους για τους οποίους έχουν διαβάσει από σχολικά και άλλα βιβλία.  Αν πάλι οι καλοκαιρινές διακοπές  είναι στο εξωτερικό, η έκθεση των παιδιών  σε μια ξένη γλώσσα (την οποία γνωρίζουν έστω και ελάχιστα) βοηθά τα  παιδιά  να την μάθουν καλύτερα  μέσω της εξάσκησης. Πάνω απ όλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι τα παιδιά ακονίζουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους μέσα από το παιχνίδι  που είναι πολύ πιο χρήσιμο από τις στείρες γνώσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...