«Παιχνίδια» του Reuters με το ελληνικό 10ετές ομόλογο

«Παιχνίδια» του Reuters με το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Όλη η αλήθεια για τα ελληνικά ομόλογα

Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες, στην επιστροφή στις αγορές

 Κερδοσκοπικά «κόλπα» στην πλάτη της Ελλάδας! Φήμες, σενάρια και υποθέσεις ξένων αναλυτών,  προσπάθησαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις αγορές, τώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποδράσεις από την εποχή των μνημονίων. «Πάγο» στα σχέδια για έκδοση 10ετούς, ελληνικού ομολόγου, φέρεται να έβαλε η κρίση στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι εξελίξεις έφεραν αναβολή στα σχέδια για επιστροφή στις αγορές, μέχρι το Φθινόπωρο. «Δεν μπορείς να αναβάλεις κάτι το οποίο δεν έχει προγραμματιστεί», απάντησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν πήρε την απόφαση για έκδοση 10ετούς. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί τον σχεδιασμό για επιστροφή στις αγορές όταν οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκότερες. Ήδη η χώρα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα 7ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο και ένα 5ετές τον Ιούλιο.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με ομόλογα

Συγκεκριμένα, από την οδό Νίκης, ξεκαθάρισαν ότι:  

«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.

•Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.

•Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει-όπως  έχει ήδη κάνει-δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

•Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος  διαθέτει  την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου. Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το ξένο δημοσίευμα, ήθελε ότι η άνοδος των αποδόσεων λόγω των διεθνών εξελίξεων, αποτρέπει τους όποιους σχεδιασμούς για επιστροφή στις αγορές πριν από το τέλος του μνημονίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρατείνει για μερικούς μήνες την έκδοση 10ετούς ομολόγου, εξαιτίας της αναταραχής που προκάλεσαν στις αγορές οι ιταλικές εκλογές, αναφέρει το Reuters που επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ανάμεσα σε άλλα, οι συντάκτες υιοθέτησαν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου, πιθανότατα ενός 10ετούς τίτλου, αυτό το καλοκαίρι και ιδανικά πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν στο πρακτορείο ότι το σχέδιο πρέπει να περιμένει ως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με έναν εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στο πρακτορείο, «εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί».

Το δημοσίευμα, αναγνωρίζει ότι αυτή την περίοδο οι συνθήκες δεν ευνοούν την επιστροφή στις αγορές και αυτό χωρίς υπαιτιότητας της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.

Δεν βγαίνεις στις αγορές, «στην τύχη»

Κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει την ευχέρεια να επιλέγει το πότε θα βγει στις αγορές. Οι νέοι τίτλοι εκδίδονται μετά από πολύ μελέτη, προετοιμασία και μόνο όταν υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την έκδοση με αιχμή του δόρατος τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και παράλληλα, συνεργάζεται με διεθνείς συμβούλους, κυρίως πολυεθνικές τράπεζες που κάνουν τις επαφές με τους επενδυτές. Τα κράτη, δεν βγαίνουν «στην τύχη» στις αγορές. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα των τραπεζών. Προ της έκδοσης, υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες με επενδυτικά funds ή άλλους θεσμικούς επενδυτές, ώστε να μπορεί να γίνει μία ακριβής πρόβλεψη για την τύχη του νέου ομολόγου και να αποφευχθούν οι εκπλήξεις.  

Χρειάζεται νέα έξοδος στις αγορές;

Το σημαντικότερο ερώτημα, είναι αν χρειάζεται να εκδοθεί ένα νέο ομόλογο. To ξένο δημοσίευμα, βασίζεται στην εξεφρασμένη βούληση της ελληνικής πλευράς, να προχωρήσεις σε τρεις δοκιμαστικές εκδόσεις για την βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων. Όμως τώρα που η αγορά είναι στο «κόκκινο» κάτι τέτοιο θα ήταν δυσμενής εξέλιξη, αφού μετά θα έπρεπε να αποπληρωθούν πολύ ακριβά επιτόκια.

Από την άποψη των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 15 δις ευρώ για πληρωμές χρέους ως το τέλος του 2019. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς την έκδοση ομολόγου, κυρίως λόγω του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας. Όπως δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο, «Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επόμενή μας κίνηση και μετά το τέλος του προγράμματος» και «θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/333963-Paichnidia-toy-Reuters-me-to-elleniko-10etes-omologo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...