Παπαδημητρίου: Άνοδος 277% στις ξένες άμεσες επενδύσεις στο 11μηνο του 2017!

Παπαδημητρίου: Άνοδος 277% στις ξένες άμεσες επενδύσεις στο 11μηνο του 2017!

Οι εξαγωγές όσο και οι επενδύσεις οδηγούν την οικονομία ψηλά

Στην μεγάλη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής Οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, με δεδομένη την άμεση προοπτική εξόδου της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές, της περαιτέρω χαλάρωσης των Capital Controls, της ολοκλήρωσης του Προγράμματος μέσα στο 2018 και της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, δεν πρέπει να εκπλήσσει ούτε η δραστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος ούτε οι πολύ θετικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για επενδυτικό μπουμ στη βιομηχανία με αύξηση επενδύσεων 12% το 2017 και 15,4% το 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά την 6η θέση το 2017 και τη 5η θέση αντίστοιχα το 2018.

Η πλήρης αυτή αναστροφή του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος οφείλεται σε μία σειρά ουσιαστικές αλλαγές στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2017, επεσήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη  μεγέθυνση του τουρισμού, η οποία αρχικά λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται να εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα κερδίζουν έδαφος, καθώς η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένας ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία των  εξαγωγών και των επενδύσεων που όπως επεσήμανε ο υπουργός, «οδηγούν ανοδικά την οικονομία». Συγκεκριμένα, το 2017 ο όγκος εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών αυξήθηκε 8% ετησίως περίπου, ενώ ο όγκος ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 3% αντίστοιχα στο εννιάμηνο, σημειώνοντας τη δεύτερη – μετά του 2016 – καλύτερη θετική επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός κατά την απαρίθμηση των θετικών εξελίξεων στην αγορά, στο 11μηνο 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν άνοδο 277% και 34% έναντι των αντίστοιχων ενιαμήνων του 2015 και 2016 και προβλέπεται να αγγίξουν τα 4 δις στο σύνολο του έτους, επίπεδο-ρεκόρ τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία.

Σήμερα η οικονομική και πολιτική σταθερότητα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού την περίοδο 2015-2017 δημιουργήθηκαν 320.000 καθαρές θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε 7 εκατοστιαίες μονάδες.

Τέλος ο τόνισε ότι μακροχρόνια, ωστόσο, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται τόσο από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, όσο και από την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου οικονομικής γέφυρας που διαδραματίζει η Ελλάδα μεταξύ Ευρώπης και ΝΑ Ασίας.

Μιχάλης Μαΐλλης: Χρειάζεται επιτάχυνση της ανάκαμψης

 

 Το μήνυμα ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να συνεχιστεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά και η υπερφορολόγηση, που είναι από τα μεγάλα βαρίδια της πραγματικής οικονομίας, θα πρέπει να μειωθεί, έστειλε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση καλωσορίζοντας τους 500 συμμετέχοντες.

 Ο κ. Μαΐλλης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, σημειώνεται σε πολλούς τομείς θετική πρόοδος και γι’ αυτό παγιώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας. Το ΑΕΠ είχε θετικό πρόσημο 1,3%, η βιομηχανική παραγωγή 4,4% οι εξαγωγές 15,5%, ο τουρισμός 10%. «Βλέπουμε, όχι μόνο οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και Εταιρείες-Μέλη μας να βελτιώνουν συνεχώς τα αποτελέσματα τους», διαπίστωσε ο κ. Μαΐλλης, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει ότι: «θα πρέπει να γίνουν πράξη οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, να βγούμε στις αγορές με τον πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο και να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του χρέους».

Τέλος, αναφερόμενος στο Επιμελητήριο, τόνισε ότι και για το 2018 ο φορέας θα παραμείνει στο πλευρό των 820 μελών του και θα δώσει το παρόν με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319092-Papademetrioy-Anodos-277-stis-xenes-ameses-ependyseis-sto-11meno-toy-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...