Παππάς: Ο ΕSM να αναλάβει τον ρόλο του Ταμείου

Παππάς: Ο ΕSM να αναλάβει τον ρόλο του Ταμείου

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 06/04/2016 – 13:26

Νίκος Παππάς

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Στην απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση άμεσα χωρίς άλλα μέτρα, αλλά και χωρίς συμφωνία-πακέτο για το χρέος τώρα, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, στον απόηχο της αντιπαράθεσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο υπουργός Επικρατείας διαμηνύει όμως ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει οριστικά το θέμα, βασιζόμενη στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους εταίρους, η οποία αναφέρει ακριβώς ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας οριστικά τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρώτα λοιπόν η αξιολόγηση και μετά όλα τα υπόλοιπα, για την κυβέρνηση, η οποία, όμως ταυτόχρονα δια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στέλνει μηνύματα τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στο Βερολίνο.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας στο News247, εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η διαχείριση της οικονομικής κρίσης να καταστεί μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, δηλαδή να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Ενδεχόμενο για το οποίο Αθήνα και Βερολίνο έχουν διαφορετικές θέσεις.

Ο υπουργός πάντως προτείνει ως “αντικαταστάτη” του ΔΝΤ το ESM και επικαλείται τα λάθη που στο παρελθόν έχει κάνει το Ταμείο στις εκτιμήσεις του, καθώς και την τήρηση της συμφωνίας για να αποκρούσει πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως δε συζητείται αύξηση του ΦΠΑ ή όποιο άλλο μέτρο δεν εντάσσεται στο περίγραμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης:

-H αντιπαράθεση με το ΔΝΤ κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Λίγο έχουμε μπερδευτεί και με τις δηλώσεις του κ.Σταθάκη για το τι θέλουμε σε σχέση με το χρέος, για το αν είναι βιώσιμο ή δεν είναι Θέλω λοιπόν μία ξεκάθαρη απάντηση: Είναι προτεραιότητα για σας το χρέος; Ή θα προτιμούσατε να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα χωρίς περαιτέρω σκληρά μέτρα και να δούμε το χρέος σε δεύτερο χρόνο;

“Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση.

-Άρα λοιπόν προτεραιότητα είναι να κλείσει αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση χωρίς να περιλαμβάνει μία συμφωνία για το χρέος άμεσα. Δηλαδή δε θα πάμε σε μία συζήτηση για απομείωση του χρέους το καλοκαίρι, αλλά να ξεκινήσει η συζήτηση το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου;

“Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή έτσι έχουμε συμφωνήσει. Ας μείνουμε λοιπόν στα συμφωνηθέντα και όπως έχω πει και σε άλλη περίπτωση, εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν.”

-Πόσο μακριά θα πάτε την κόντρα με το ΔΝΤ και γιατί ξαφνικά τέτοιο μπαϊράκι; Δεν ξέρατε τις απόψεις του;

“Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες, όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε την άποψη ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Άλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται. Έχουμε οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που περίμεναν όλοι όταν κλείσαμε τη συμφωνία. Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι. Πέραν τούτου… “

-Θεωρείτε λοιπόν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να καταστεί η διαχείριση της ελληνικής κρίσης μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση;

“Ναι, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Αντιλαμβάνονται σε πολλά επίπεδα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι πρέπει να αναζητηθεί γρήγορα ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσουμε ως ενότητα λαών και κρατών στην εμβάθυνση που θα μας επιτρέψει τέτοιου τύπου κρίσεις να τις αντιμετωπίζουμε χωρίς να χρειαζόμαστε εξωτερικούς συμβούλους, εξωτερικές συμβουλές και συμβολές.”

-Ουσιαστικά μιλάτε για αποχώρηση του ΔΝΤ. Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει όμως το ρόλο του;

“Θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM. Ο ΕSM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δε συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις.”

-Ο κ.Σόιμπλε συμφωνεί με όλα αυτά όμως; Γιατί το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ.

“Η Γερμανία έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι κομμάτι του προγράμματος. Δε συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μπορεί να βρεθεί λύση και κυρίως ξέρετε ποιο είναι το κρίσιμο; Το κρίσιμο είναι αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις. Και κυρίως θα πρέπει το πρόσφατο παρελθόν να μας διδάξει ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Όταν δηλαδή το ΔΝΤ έρχεται κάθε ένα, ενάμιση χρόνο, δύο και ζητάει συγνώμη επειδή είχε υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστές, δε νομίζω ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να διαρκέσει πάρα πολύ επειδή ακριβώς το ΔΝΤ αρνείται να παραδεχθεί ότι για άλλη μία φορά έπεσε έξω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Οκτώβρη το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία. Και η ύφεση είναι στο 0,2%. Και αυτή τη στιγμή το Ταμείο επιμένει ότι έχουμε έλλειμμα πρωτογενές για τον προϋπολογισμό στο 0,6% ενώ είμαστε σε πλεόνασμα 0,2%. Δεν μπορεί δηλαδή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η χώρα η οποία βγήκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά.”

-Είπατε πριν ότι υπάρχει μία συμφωνία, την οποία εφαρμόζουμε και έχουμε καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι το ΔΝΤ βασισμένο στο γεγονός ότι ορισμένοι φόροι που ειχαν προϋπολογισθεί να εισπραχθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο δεν έχουν εισπραχθεί, απαιτεί ως ισοδύναμο αύξηση του ΦΠΑ. Αληθεύει αυτό; Και τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

“Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή από τη συμφωνία, αύξηση του ΦΠΑ και επίσης θα σας έλεγα ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα Γενάρη- Φλεβάρη του 2016 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν πηγαίναμε διαρκώς τα νούμερα σε σχέση με το τι εκτιμά το ΔΝΤ, με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ότι σπανίως έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του.”

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...