Παππάς: ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός στους πολλούς, υπέρ των πολλών

Παππάς: ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός στους πολλούς, υπέρ των πολλών

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ανοιχτός στους πολλούς, υπέρ των πολλών» και «να ανοίξει και να αγκαλιάσει την κοινωνική βάση που συνάντησε στην κάλπη», επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ThessNews» της Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε εκείνες τις συμμαχίες, σε όλα τα επίπεδα, που θα εγγυηθούν μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει σε αναγκαίες τομές. Δυστυχώς, συχνά κάνουμε το λάθος να συζητάμε το θέμα των συμμαχιών, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο αντί να ακούμε την κοινωνία», τονίζει ο κ. Παππάς.

Ξεκαθαρίζει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019, ενώ προσθέτει ότι «τα επιχειρήματα της ΝΔ για την ανάγκη εκλογών έχουν εξαντληθεί και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη σε ένα δραματικό υπαρξιακό πολιτικό αδιέξοδο».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές λέγοντας ότι η καθιέρωσή της «θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια και τις συνθέσεις σε μια πραγματική προγραμματική βάση».

Για τις τηλεοπτικές άδειες, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι η σχετική διαδικασία μέσω του ΕΣΡ για τη χορήγηση 5 ή 6 αδειών και η καταβολή σημαντικού συνολικού τιμήματος «κατέρριψαν τις θέσεις όσων μιλούσαν για δυνατότητα δημοπράτησης απεριόριστου αριθμού αδειών και μη ανάγκης καταβολής τιμήματος εκ μέρους των σταθμών. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί ζητούσαν απεριόριστες και “τζάμπα” άδειες».

Τέλος, για το πρόγραμμα κατασκευής των 11 μικροδορυφόρων, ο κ. Παππάς τονίζει πως «θα έχει τεκμαρτά οφέλη και για την επιστήμη αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η ευφυής γεωργία και η ασφάλεια».

Η συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ στην ThessNews:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο. Επιμένετε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας;

Τα επιχειρήματα της ΝΔ για την ανάγκη εκλογών έχουν εξαντληθεί και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη σε ένα δραματικό υπαρξιακό πολιτικό αδιέξοδο. Από όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από την ακροδεξιά τάση των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη, ζητά διαρκώς εκλογές με άλλη, κάθε φορά, πρόφαση, ενώ παράλληλα φαντασιώνεται και προαναγγέλλει μία κατάρρευση και μια καταστροφή, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ.

Θα είχε μία αξία ο – οχυρωμένος πίσω από το αίτημα για εκλογές – κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει, αντί να καταστροφολογεί ασύστολα, γιατί τελικά δεν συνέβη τίποτα από όσα προέβλεπε, γιατί το πρόγραμμά μας πετυχαίνει. Ας εξηγήσει γιατί η οικονομία επί των ημερών μας ανακάμπτει, γιατί απέτυχαν τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης».

Έχει όλο τον χρόνο να το σκεφτεί, καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019. Σε τρεις μήνες η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ενώ παράλληλα η οικονομία κινείται σταθερά ανοδικά.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά την τετραετία 2000-2004, ο οποίος θα εξαντλήσει τη θητεία του. Αυτή είναι η απόδειξη της επαναφοράς της ομαλότητας και στο πολιτικό πεδίο.

Είτε αρέσει είτε όχι σε εκείνους που φαντασιώνονταν την καταστροφή και μια «αριστερή παρένθεση», αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη η μακροβιότερη της δύσκολης περιόδου των μνημονίων. Και είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει την επόμενη ημέρα, με προοδευτικές θεσμικές τομές υπέρ του κόσμου της εργασίας, υπέρ των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Θα είμαστε εμείς που θα διορθώσουμε τις αδικίες που προκάλεσαν τα μνημόνια σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αυτή την εντολή θα μας τη δώσουν οι πολίτες.

Υπάρχει σενάριο για διπλές κάλπες μαζί με τις αυτοδιοικητικές; Και πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις των δημάρχων για την απλή αναλογική;

H ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι δεδομένη, τον Οκτώβριο του 2019. Δεν βλέπω γιατί να μη συμπέσει με τις εθνικές εκλογές που, όπως έχουμε πει, θα διεξαχθούν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής, που θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια και τις συνθέσεις σε μια πραγματική προγραμματική βάση. Ωστόσο, πλην ενός γενικόλογου επιχειρήματος περί ακυβερνησίας, δεν νομίζω πως έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Το νομοσχέδιο για την αναδοχή έδειξε το «χάος» που υπάρχει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και τα κοινά σημεία με άλλες παρατάξεις. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα πάνε μαζί μέχρι τέλους;

Με τους ΑΝΕΛ έχουμε διαφορές, τις οποίες δεν κρύψαμε ποτέ. Είναι, όμως, έντιμη η συνεργασία μας και έχει έναν στόχο που σε τρεις μήνες επιτυγχάνεται: Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Από εκεί και πέρα, οι διαφορές μας είναι και θα παραμείνουν διακριτές, διαψεύδοντας όσους αναλώνονται σε αφηγήσεις περί «μορφώματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Οι ΑΝΕΛ και μετά τις εκλογές θα είναι δυνάμει σύμμαχοι, κάτι βεβαίως που δεν σημαίνει πως δεν θα αναζητηθούν προοδευτικές συμμαχίες και συγκλίσεις ώστε, στη μεταμνημονιακή πλέον εποχή, να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες τομές που θα την πάνε μπροστά.

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία δώσατε το «παρών». Άλλοι την είδαν ως «άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία», άλλοι ως «εκπασοκισμό». Σε τι προσβλέπετε;

Η εκδήλωση ήταν απάντηση σε ένα ώριμο αίτημα αναζωογόνησης του εσωκομματικού διαλόγου, ανασυγκρότησης του κόμματος και ανοίγματός του στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα κόμμα ζωντανό και στο εσωτερικό του υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος. Διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται ανοιχτά και όχι διά αναρτήσεων και ανώνυμων κειμένων. Οι δυνάμεις του δεν μπορεί να είναι στατικές. Αντίθετα, οφείλουν να τοποθετούνται στα επίδικα της κάθε συγκυρίας. Οι κληρονομημένες δομές, οι αναλλοίωτες στον χρόνο, δεν ταιριάζουν στο κύτταρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν προκειμένω, το επίδικο είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να προχωρήσει στις συμμαχίες εκείνες, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε να παραμείνει και να αναπτυχθεί ως ο κορμός της προοδευτικής παράταξης. Το κόμμα πρέπει να ανοίξει και να αγκαλιάσει την κοινωνική βάση που συνάντησε στην κάλπη. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός στους πολλούς, υπέρ των πολλών. 

Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε εκείνες τις συμμαχίες, σε όλα τα επίπεδα, που θα εγγυηθούν μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει σε αναγκαίες τομές. Δυστυχώς, συχνά κάνουμε το λάθος να συζητάμε το θέμα των συμμαχιών, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο αντί να ακούμε την κοινωνία.

Διαβάζοντας περί κατασκευής μικροδορυφόρων, η κοινή γνώμη εμφανίζεται δύσπιστη. Ποιο είναι το σχέδιό σας και πόσο εφικτό μπορεί να είναι με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες της χώρας;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό μάς κατηγορούσαν για το ότι καταπιαστήκαμε με το Διάστημα και με τα δικαιώματα της Ελλάδας σε αυτό, τα οποία οι προκάτοχοί μας τα είχαν απεμπολήσει. Όταν αυτή η αφήγηση δεν τους «βγήκε», επιχείρησαν να μας κατηγορήσουν για κακοδιαχείριση κονδυλίων και προσλήψεις ημετέρων, την ώρα που ο νεοϊδρυθείς Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός δεν έχει ακόμα ΑΦΜ και άρα καμία οικονομική δραστηριότητα.

Όσο οι αντίπαλοί μας πλειοδοτούν σε μικροπολιτικά τερτίπια, εμείς απαντάμε σε καίρια ερωτήματα πολιτικής σχετικά με τη δραστηριοποίηση της χώρας μας στον τομέα του Διαστήματος: Πρέπει ή δεν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα κατασκευής των 11 μικροδορυφόρων, το οποίο σχεδιάστηκε οκτώ μήνες πριν τη συγκρότηση του ΕΛΔΟ; Πρέπει η χώρα να κυνηγά την ανακάλυψη νέων διαστημικών κόσμων ή να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών;

Για εμάς η απάντηση είναι καθαρή. Επιλέξαμε την παραγωγή και την έρευνα μικροδορυφόρων, εμπλέκοντας τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με άριστους καθηγητές και ερευνητές, για να προχωρήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα έχει τεκμαρτά οφέλη και για την επιστήμη αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η ευφυής γεωργία και η ασφάλεια.

Κεφάλαιο «τηλεοπτικές άδειες». Τι «γεύση» σάς έχει αφήσει η διαδικασία; Τα κανάλια είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους;

Η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα, ωστόσο πλέον το ΕΣΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Η χορήγηση 5 ή 6 αδειών και η καταβολή σημαντικού συνολικού τιμήματος κατέρριψαν τις θέσεις όσων μιλούσαν για δυνατότητα δημοπράτησης απεριόριστου αριθμού αδειών και μη ανάγκη καταβολής τιμήματος εκ μέρους των σταθμών.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί ζητούσαν απεριόριστες και «τζάμπα» άδειες.

Το τηλεοπτικό τοπίο έχει αλλάξει ραγδαία. Το 2015 είχαμε μια πραγματικότητα χωρίς δημόσια τηλεόραση και με ιδιωτικά κανάλια χωρίς άδειες. Τώρα έχουμε μια δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ, που κάνει συνεχή βήματα βελτίωσης, καθώς και ιδιωτικά κανάλια, τα οποία θα πληρώσουν για τη χρήση του φάσματος και θα διατηρούν 400 θέσεις εργασίας το καθένα.

Το κατά πόσο τα κανάλια θα είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, θα φανεί. Αλλά η «αεροπειρατεία» έχει τελειώσει άπαξ διά παντός.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/332288-Pappas-SYRIZA-anoichtos-stoys-polloys-yper-ton-pollon ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...