Παράγοντες που επηρεάζουν τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου. Της Νατάσας Δ.Τρουμπούκη

Η απορρόφηση του ασβεστίου γίνεται σε όξινο περιβάλλον και επομένως πραγματοποιείται κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο και στη νήστιδα. Η απορρόφησή του εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο ,τον τύπο της τροφής και την περιβαλλοντική δυνατότητα της απορρόφησή του. Εξάλλου, όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε ασβέστιο τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφησή του. Φυσιολογικά, από το ασβέστιο που περιέχουν οι τροφές, ο οργανισμός ενός ενήλικα είναι σε θέση να απορροφήσει το 20-30% ενώ τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να απορροφήσουν μέχρι και το 60-65%. Η απορρόφηση του ασβεστίου των τροφών από τον οργανισμό (βιοδιαθεσιμότητα) εξαρτάται από πολλούς διαιτητικούς παράγοντες όπως:   
1)Τη βιταμίνη D: Όταν ο οργανισμός έχει επάρκεια σε βιταμίνη D,η απορρόφηση του ασβεστίου επηρεάζεται θετικά.
2) Τις πρωτεΐνες: Η αυξημένη πρόσληψή τους προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, πιθανόν λόγω σχηματισμού εύκολα απορροφήσιμων αλάτων του με τα αμινοξέα λυσίνη και αργινίνη. Όταν όμως η συγκέντρωση των πρωτεϊνών αυξηθεί πάρα πολύ, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αρνητικές συνέπειες στο ισοζύγιο του ασβεστίου γιατί αυξάνεται η αποβολή του ασβεστίου από τον οργανισμού, με τα ούρα.
3) Τη λακτόζη:Ο δισακχαρίτης του γάλακτος αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο.
4) Την έλλειψη Ισορροπίας Ασβεστίου-Φωσφόρου:Μεγάλη περιεκτικότητα της δίαιτας είτε σε ασβέστιο είτε σε φώσφορο μειώνει την απορρόφηση και των δύο στοιχείων και αυξάνει την αποβολή του ανεπαρκούς στοιχείου.
5) Το φυτικό οξύ:Αυτό βρίσκεται στον φλοιό των δημητριακών, και σχηματίζει με το ασβέστιο ένα αδιάλυτο άλας, το φυτικό ασβέστιο, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
6) Το οξαλικό οξύ:Το οξύ αυτό αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου γιατί σχηματίζεται το μη απορροφήσιμο οξαλικό ασβέστιο. Οξαλικό οξύ βρίσκεται άφθονο στο σπανάκι, στα τεύτλα και στο κακάο.
7) Τις φυτικές ίνες: Αυτές δεσμεύουν το ασβέστιο σε ποσοστό ανάλογο με την περιεκτικότητά τους σε ουρονικό οξύ.
8) Την καφεΐνη:Η λήψη καφεΐνης αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα
Τέλος άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και η πρόοδος της ηλικίας ,μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...