“Παράθυρο” για μειώσεις φόρων και παροχές από το 2015

Ένα βήμα μπροστά για τη σταδιακή μείωση φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το 2015 βάζει στόχο να κάνει η κυβέρνηση.
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως τον ερχόμενο Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μπορέσει να ζητήσει και να πετύχει χαλάρωση του στόχου για συνεχή και υψηλά πρωτογενή πλενάσματα κάθε χρόνο, ώστε να μειώσει φόρους και να δώσει συνέχεια στις παροχές, μετά το κοινωνικό μέρισμα.

Όλα θα κριθούν από την έκβαση που θα έχει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο.  Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού και η συζήτηση που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανοίγουν τον δρόμο για να τεθεί επί τάπητος ζήτημα δημοσιονομικής χαλάρωσης, ύστερα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

«Κλειδί» θεωρείται η υπερ-βεβαίωση εσόδων από φοροδιαφυγή, τα οποία θα προκύψουν από την καταιγίδα ελέγχων που προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του κυρίου Χ. Θεοχάρη.  Στόχος είναι να πληρώσουν περισσότερα οι «έχοντες και κατέχοντες» και να καλυφθεί η υστέρηση των 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του α΄ τετραμήνου στον προϋπολογισμό.

« Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως «όλα θα ξαναμπούν στη συζήτηση που θα γίνει για το χρέος». Οι αποφάσεις για τη νέα μείωση του δημόσιου χρέους, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τη διετία 2013-2014 και τα οφέλη από την έξοδο στις αγορές δημιουργούν, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, νέα δεδομένα και θα επηρεάσουν τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους στόχους των προσεχών ετών.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μείωση φόρων περιλαμβάνει:

–  μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

–  μείωση ΦΠΑ ή διατήρηση χαμηλού συντελεστή στην εστίαση σε μόνιμη βάση.

–  κατάργηση ή περιορισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο λήγει φέτος και η τρόικα εμμένει στην επέκτασή του για το 2015-2016. Εφόσον δεν αποφευχθεί η επέκταση αυτή, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει την αύξηση του εισοδηματικού ορίου επί του οποίου επιβάλλεται (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ).

–  σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα κέρδη των επιχειρήσεων στόχος είναι να φορολογούνται με 20%, αντί 26% σήμερα, και εν συνεχεία με 15%.

– κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Πλεόνασμα 1,1 δισ. αντί …2,4 δισ. σε 4 μήνες

Η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2014 θεωρείται στο οικονομικό επιτελείο δεδομένη, αλλά στις φθινοπωρινές διαβουλεύσεις με την τρόικα θα ζητήσει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπό το πρίσμα των αποφάσεων που θα ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του 2014 υποστηρίζει τον σχεδιασμό αυτό. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε χθες ο κ. Σταϊκούρας, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 742 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να ήταν 1,9 δισ. ευρώ (!) αν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε εκτεταμένες και πέραν των στόχων επιστροφές φόρων και πληρωμές για δημόσιες επενδύσεις –ή και 2,4 δισ. ευρώ εάν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν αποδώσει ήδη στη χώρα μας τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Εφόσον πάντως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους επιτρέψουν την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του τα επόμενα έτη, δεν θα είναι αναγκαία η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 έως το 2020. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3% του ΑΕΠ (επίπεδο στο οποίο έχει μπει ο πήχης για το 2015) και επισημαίνει πως η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία, ώστε να αναπτυχθεί ταχύτερα και έτσι να βελτιωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...