«Παράθυρο» να μη μειωθούν οι συντάξεις!

«Παράθυρο» να μη μειωθούν οι συντάξεις!

Ανοιχτό ενδεχόμενο να μη μειωθούν οι συντάξεις από την πρωτοχρονιά! Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg, ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

Μία απάντηση που έρχεται να προστεθεί σε πολλές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, που έδειξαν το δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης του «μείγματος» των μέτρων. Ειδικά, μετά την μείωση της δύναμης του ΔΝΤ, καθώς ήταν η Ουάσινγκτον που πίεσε για τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία τόσο η Ευρώπη, όσο και η Αθήνα έχουν χαρακτηρίσει αχρείαστα.

 Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που όμως ξεχώρισε η Οικονομία «το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία» το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια της συνέντευξής του τη «μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εφαρμόσει τόσες πολλές και σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες παρέθεσε ο κ. Τσίπρας (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, δασικοί χάρτες κ.α.). Μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, όπως τόνισε, για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα όχι μόνο θα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά, επιπλέον, θα έχει το χώρο για την ελάφρυνση βαρών. Δηλώνοντας αισιόδοξος για την ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, υπογράμμισε επίσης την πτώση στα δεκαετή ομόλογα, αλλά και τον «καθαρό διάδρομο» 10ετίας, όπως αυτός συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Τσίπρας: Οι φωτεινότερες μέρες είναι μπροστά μας

«Μετά από μια ουσιαστική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές. Και να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας εχθές στο London Business School.

Τόνισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, για την Ελλάδα, «δεν αμφιβάλαμε για την προσήλωση μας στην Ευρώπη, «γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και θα αλλάξει». «Πρέπει», τόνισε «να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και να μπλοκάρουμε τον δεξιό λαϊκισμό. Πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο τη Ευρώπης και να δει ο κόσμος τις αλλαγές που έχουμε κάνει».

Συγχαρητήρια Μέι στον Αλέξη Τσίπρα

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, «συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά βήματα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα προς την έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό της γραφείο, μετά τη συνάντηση της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, υπάρχουν προοπτικές στενότερων επιχειρηματικών δεσμών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της ναυτιλίας» και «η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας μετρά ήδη πολλούς αιώνες και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες επισκέπονται την Ελλάδα κάθε χρόνο».

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν και θέματα παράτυπης μετανάστευσης και συμφώνησαν ότι αποτελούν κοινή πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση και μέσω της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η πρωθυπουργός κα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει μια βιώσιμη λύση και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη συνεχιζόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μελλοντική βαθιά και συνολική εταιρική σχέση σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα και υπήρξε συμφωνία για τη σημασία ενθάρρυνσης της προόδου των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης στις έως τώρα συνομιλίες. Με τη σειρά της η κα Μέι χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με τον βόρειο γείτονά της για το ονοματολογικό και τα οφέλη που θα έχει για την περιφερειακή σταθερότητα. «Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης της ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι η συνέχιση του διαλόγου είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», σημειώνεται επίσης.

Τέλος, αναφέρεται ότι «η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να στηρίξει η διεθνής κοινότητα το σύστημα των παραδεδεγμένων διεθνών κανόνων οι οποίοι περιλαμβάνουν την καταγγελία και αντίδραση σε κακόβουλες συμπεριφορές της Ρωσίας».

Την αρχή  απογείωσης της ελληνικής Οικονομίας βλέπουν διεθνείς αναλυτές, που μετά την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμούν σημαντική άνοδο της κατανάλωσης και των επενδύσεων στην Ελληνική αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που .

Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι «το τέλος της ελληνικής κρίσης καταδεικνύει ότι καταφέραμε κάτι σε πολιτικό επίπεδο. Μετά από 8 χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, που υποστηρίχθηκε με δανειακές πιστώσεις 256 δις ευρώ, η Ελλάδα μπορεί αυτό το καλοκαίρι να εξέλθει του προγράμματος βοήθειας».

Ο Επικεφαλής του Eurogroup, επισημαίνει ότι

: Η ανάπτυξη το κλειδί για την Ελλάδα

Ουσιαστική  ελάφρυνση χρέους αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα,  τονίζουν οι αναλυτές της HSBC, αποτιμώντας την συμφωνία του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα,

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, τα «θετικά» υπερτερούν των «αρνητικών». «Η χώρα εξέρχεται από το πρόγραμμα με «μαξιλάρι» 24 δις ευρώ και η μέση ωρίμανση του χρέους ξεπερνά τα 20 χρόνια. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξει η χώρα στις αγορές ότι μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα θετικό κύκλο βελτιωμένης βιωσιμότητας χρέους και χαμηλότερων επιτοκίω»ν.

Σε ό,τι αφορά το μαξιλάρι ρευστότητας, ο οίκος εκτιμά ότι “δεν χρειάζονται πολλά, ώστε η χώρα να είναι απόλυτα καλυμμένη όχι μόνο τους επόμενους 22 μήνες αλλά και επιπλέον δύο χρόνια αργότερα. Για το 2021 και το 2022 οι πληρωμές είναι περίπου 8 δις ευρώ και η χώρα, αν πιάνει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να μη χρειαστεί καν να βγει στις αγορές, δεδομένου ότι θα έχει λαμβάνειν και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα”.

 Θετικά μηνύματα για την εξέλιξη της ελληνικής Οικονομίας, έστειλαν και στελέχη της Bank of America-ML, που βρέθηκαν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μείωση του χρέους.

Σε έκθεσή της, τράπεζα αναφέρει ότι μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου,  οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει επιτέλους για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας.

 Επίσης αναφέρεται ότι  Οι θετικές εξελίξεις συνεχίζονται, καθώς η τελική έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δις ευρώ του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup της 12ης Ιουλίου, που θα ασχοληθεί και πάλι με το ελληνικό ζήτημα στις 13 στη συνεδρίαση του Ecofin.

 Στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προβλέπεται ότι η δόση θα είναι διαθέσιμη έως τις 20 Αυγούστου, μαζί με το τέλος του προγράμματος, ενώ στην Αθήνα, θέλουν η εκταμίευση να γίνει νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν αυτό καταστεί δυνατόν.

 «Ναι» στη μείωση χρέους και από τους «σκληρούς» της Μέρκελ

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η  συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και την ολοκλήρωση του μνημονίου, από την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Όπως έγινε γνωστό από τα γερμανικά μέσα και μαρτυρίες βουλευτών που επικαλείται το Reuters, στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, δόθηκαν έξι αρνητικές ψήφοι, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές. Η διαδικασία ήταν κομματική και η επίσημη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) την Παρασκευή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335850-Parathyro-na-me-meiothoyn-oi-syntaxeis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...