Παράταση ΕΣΠΑ, νέα Προγραμματική Περίοδος και Πατρών – Πύργου στη συνάντηση εργασίας Απ. Κατσιφάρα και Ν. Χριστοδουλάκη

Η αποκατάσταση της ροής πληρωμών για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, η άμεση εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και άλλα θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που έγινε με τον Υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, Περιφερειαρχών, εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας, Επιμελητηρίων, Διαχειριστικών Αρχών, φορέων κ.α.

Ο Απ. Κατσιφάρας έθεσε στο επίκεντρο πέντε πολύ σημαντικά θέματα που θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και συγκεκριμένα την παράταση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, την αποκατάστασης της χρηματοδότησης, την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, τον νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και τις σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου κατασκευής της Πατρών – Πύργου.

Όσον αφορά το τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε πως είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά και να μην χαθούν πόροι για τις Περιφέρειες και τη χώρα.

«Πρέπει να τελειώσει η κατασκευή των έργων που έχουν συμπεριληφθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει, ώστε στο τέλος να μην έχουμε απλά κουφάρια, αλλά υποδομές λειτουργικές για τον πολίτη. Και για αυτό το λόγο η παράταση του προγράμματος πρέπει να τεθεί στην Ε.Ε. ως το πιο σημαντικό θέμα διεκδίκησης της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Και όλα αυτά όπως συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να τεθούν βάσει και των επιπτώσεων στην κοινωνία από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, των συνεπειών των capital controls που επεβλήθησαν και του σοβαρού προβλήματος των προσφύγων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην άμεση αποκατάσταση της ροής πληρωμών του ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν τα έργα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το πρόβλημα στις πληρωμές ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο. Δυστυχώς χάθηκε η τελευταία κρίσιμη χρονιά και ιδίως το καλοκαίρι και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αν αναγνωρίσουμε πως υπάρχει πρόβλημα, τότε μπορούμε να στοχεύσουμε στην επίλυσή του», ενώ συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Πλέον πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο σχεδιασμός μέχρι το τέλος του 2015 για την ομαλοποίηση της ροής πληρωμών, την ελαχιστοποίηση των ελλειμμάτων και ποια η πρόβλεψη, το σχέδιο για τη διασφάλιση των εθνικών πόρων, δίχως να χάνονται τα μέχρι σήμερα χρήματα».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας ζήτησε την άμεση εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, να ανοίξει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) ώστε να ενταχθούν τα νέα έργα που θα φέρουν «πνοή» στις Περιφέρειες και να γίνουν οι πληρωμές των δαπανών.

Αναφορικά με τον νέο επενδυτικό νόμο ο Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε «ο νέος επενδυτικός νόμος να αποτελέσει το βασικό πυλώνα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας», με την άμεση ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα που θέλει να επενδύσει στη χώρα, ο νέος νόμος να λάβει υπόψιν του τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και να βοηθήσουν οι τράπεζες σε αυτό που βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και να πληρωθούν οι δαπάνες σε επιχειρηματικά σχέδια που υλοποιούνται και έχουν καθυστερήσει.

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας υπογράμμισε τη μείζονα σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα η άμεση και επείγουσα εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου, τονίζοντας πως αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει μια πανστρατιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες που συνεχώς αναβάλλονται.

«Η κατασκευή της Πατρών – Πύργου πρέπει να γίνει. Είναι ζήτημα δικαίου, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Ήταν και παραμένει κορυφαία διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...