Παραδόθηκε η συγχαρητήρια επιστολή Αναστασιάδη προς Ερντογάν

Παραδόθηκε η συγχαρητήρια επιστολή Αναστασιάδη προς Ερντογάν
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής  Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέδωσε χθες στον Αχμέτ Νταβούτογλου την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο τελευταίος, μετά την χθεσινή ορκωμοσία του, προετοιμάζεται για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να δώσει τα νέα «διαπιστευτήριά» του για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, ενόψει και της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την Τρίτη, πραγματοποιούνται παράλληλες επαφές και συσκέψεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Χθες ο Εθ. Βενιζέλος, βρισκόμενος στην Άγκυρα, ρωτήθηκε από την κρατική τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) για το δημοσίευμα του «Φ», σύμφωνα με το οποίο θα μετάφερε την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη προς το νέο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απάντησε λέγοντας τα εξής: «Ναι, είναι ακριβές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης με παρακάλεσε να μεταφέρω συγχαρητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο Ερντογάν ακριβώς επειδή η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι η πραγματικότητα. Ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία. Και αυτό, θα μου δοθεί φαντάζομαι η ευκαιρία να το πω και προφορικά στους συνομιλητές μου εδώ στην Άγκυρα».

Στην επιστολή -όπως αναφέρει ο Φ- ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίρει καταρχήν τον κ. Ερντογάν για την εκλογή του και στη συνέχεια τον καλεί να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό για λύση. Του επισημαίνει, παράλληλα, πως με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα έχει οφέλη και η Τουρκία.  Χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την ομάδα του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της συνάντησης του με τον Έρογλου. Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση έγινε «στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη».

Η διαπραγματευτική ομάδα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, προετοιμάζει ένα έγγραφο, τρίπτυχο, στο οποίο θα καταγράφονται οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και οι θέσεις που βρίσκονται κοντά.

Κλειδί είναι το Κυπριακό

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωση του από την Άγκυρα δήλωσε πως «θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης, ανέφερε, «η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης».

«Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο κ. Βενιζέλος. Αυτό, πρόσθεσε, «προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά, είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό».

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...