Παρασκευόπουλος: Δεν έχει διαβιβαστεί αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής

Τετάρτη 01/06/2016 – 22:01Για απόπειρα μετακύλισης της ευθύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, κάνει λόγο ο Νίκος Παρασκευόπουλος.
Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης», ωστόσο όπως επισημαίνει «γραπτό αίτημα από τη Διευθύνοντα του Εφετείου Αθηνών για τον ορισμό άλλης αίθουσας προκειμένου να διεξαχθεί η συγκεκριμένη δίκη, δεν διαβιβάσθηκε ποτέ στον υπουργό».
Η ανακοίνωση του Νίκου Παρασκευόπουλου αναφέρει τα εξής:
«Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής.
Το ΥΔΔΑΔ θυμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών.
Οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Ήδη, μάλιστα, από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.
Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το Υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτήρια.
Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα του Εφετείου Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλισης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...