Παρουσία Μπουτάρη – Σαββίδη τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασ. Όλγας

Άγαλμα

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τη βούληση της ρωσικής πλευράς για ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

1

«Όπως πολλές φορές αναφέραμε και κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας βασίζονται σε κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην περαιτέρω επέκταση αυτών των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντβορκόβιτς. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Μιλώντας για τη βασίλισσα Όλγα, τόνισε ότι διακρίθηκε για το κοινωνικό της έργο, ενώ βοηθούσε και τους Έλληνες και τους Ρώσους ναύτες που έφταναν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος είναι η τελευταία πράξη ενός πολύ σημαντικού έργου που έκανε αυτή η γυναίκα» και πρόσθεσε: «Η ιστορία δεν διαγράφεται. Στην Ελλάδα είχαμε βασιλεία για πολλά χρόνια, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Δεν είχαμε ποτέ ούτε τίτλους τιμής ούτε τέτοια πράγματα που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή ήταν η ιστορία μας, αυτή έχουμε. Με το δημοψήφισμα στη χώρα το 1974 ξεκαθάρισε αυτή η ιστορία, έφυγε η βασιλεία και το γεγονός ότι τιμούμε την ιστορική μνήμη δεν υποδηλώνει με τίποτα οποιαδήποτε σχέση με τη βασιλεία».

Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι το μνημείο της βασίλισσας Όλγας δείχνει ξεκάθαρα δύο βασικά χαρακτηριστικά: «Το ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και το ότι αποδεικνύεται έστω και καθυστερημένα πως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να σεβόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας».

Τον αγιασμό του μνημείου τέλεσε, στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμος. Στο χώρο κατά τη διάρκεια της τελετής αποκαλυπτηρίων του αγάλματος προσήλθε και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η βασίλισσα Όλγα, μεγάλη Δούκισσα της ρωσικής αυτοκρατορίας, ήταν η εγγονή του αυτοκράτορα της Ρωσίας Νικολάου του Α, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας.

Το μνημείο φιλοτέχνησαν με μπρούντζο και γρανίτη ο γλύπτης Αντρέι Κορομπτσόβ και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Φομίν. Το άγαλμα έχει ύψος 2,10 μέτρα και τοποθετήθηκε σε βάθρο ύψους 1,5 μέτρου.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...