Παυλόπουλος: Τιμούμε τους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας, ο κίνδυνος του ναζισμού δεν έχει παρέλθει

Παυλόπουλος: Τιμούμε τους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας, ο κίνδυνος του ναζισμού δεν έχει παρέλθει

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παραβρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη Σφακίων ως μαρτυρικού χωριού με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της σφαγής στις 8/11/1943. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τα εξής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη Σφακίων την ιερή μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Νοεμβρίου του 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από αυτή διότι το να τιμάς σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πρώτον ότι για εμάς τους Έλληνες η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή και μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζούμε. Και γι’ αυτό με κάθε τίμημα ακόμα και με τη θυσία της ζωής μας θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας τα σύνορά μας την κυριαρχία μας που υπενθυμίζω πια πως το έδαφός μας και τα σύνορά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο χρέος της υπεράσπισης της ελευθερίας εμείς οι Έλληνες και το έθνος των Ελλήνων θα το πράξει και θα το εκπληρώσει μέσα από όρους αρραγούς ενότητας διότι ξέρουμε τους όρους της ενότητας και το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο ξανά να κάνουμε λάθη μέσα από διχόνοιες και διχασμούς που ξέρουμε ότι στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Στη μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Δεύτερον στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία και τα φαινόμενα του ναζισμού δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεπηδάνε μορφώματα τα οποία είναι ουσιαστικά και δυστυχώς συνεχιστές αυτής της θηριωδίας αυτής της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε σε τέτοια μορφώματα να καθορίσουν ξανά το μέλλον μας και ιδίως το μέλλον της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τέλος, θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στη μνήμη τους -και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, είναι πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού- εμείς οι Έλληνες διεκδικούμε πάντα και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως έχω πει πολλές φορές είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος πως και η Γερμανία μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο, μια χώρα που συμπαραστάθηκε ενεργώς και με προσωπικότητές της στην τελευταία περιπέτεια της χώρας μας ξέρει ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ευρωπαϊκή ιστορία, είναι πράξη χρέους. Αιωνία η μνήμη τους».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζέρβο, η αναγνώριση του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τους διαχρονικούς αγώνες των Καλλικρατιανών που έδωσαν το «παρών» σε όλα τα προσκλητήρια για ελευθερία και ανεξαρτησία. «Πρόκειται για ένα χωριό με τέσσερα ολοκαυτώματα και δεκάδες νεκρούς. Είναι δικαίωση για τους κατοίκους του Καλλικράτη, η Πολιτεία έπραξε το χρέος της και εμείς δηλώνει περήφανοι γι’ αυτή την απόφαση», τόνισε ο κ. Ζερβός.

Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον ελλαδικό ίσως και στον παγκόσμιο χώρο και αριθμεί τέσσερα ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καλογεράκη, ο οποίος μίλησε για την ιστορία του μαρτυρικού χωριού. Τα ολοκαυτώματα του 1770 (μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη), του 1821 στην ελληνική επανάσταση, του 1866 (το πρώτο έτος της μεγάλης κρητικής επανάστασης) και του 1943 από έναν βάρβαρο κατοχικό στρατό, έβαψαν το χωριό με αίμα το οποίο δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα σύμφωνα με τον καθηγητή, για ελευθερία, ανεξαρτησία και ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Σήμερα ο Καλλικράτης συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών με την πολιτεία να ξεπληρώνει το χρέος της, είπε ο κ. Καλογεράκης.

Στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού την κυβέρνηση εκπροσώπησε επισήμως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ενώ παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δήμαρχοι της Κρήτης, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σφακίων, επίτιμος δημότης.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/343774-Paylopoylos-Timoyme-toys-nekroys-tes-nazistikes-theriodias-o-kindynos-toy-nazismoy-den-echei-parelthei ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...