Παχυσαρκία: Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους

Παχυσαρκία: Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους

Η Παχυσαρκία, μία χρόνια νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων, αποτελεί παγκόσμια επιδημία.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – W.O.F), εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο.

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) εκτιμάται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως. Εάν δεν υπάρξει όμως δράση και πρόληψη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

Τρείς είναι οι τομείς που πρέπει να επενδύσουν κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, ασφαλιστικά ταμεία και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί:

 

  • Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία
  • Έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία
  • Πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία

 

Εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025, 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα. Η μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα του 2010, όπου είχαν καταγραφεί 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά, δείχνει τη γιγάντωση του προβλήματος, το οποίο «απειλεί» την ενήλικη ζωή των παιδιών σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/304787-Pachysarkia-Ena-problema-poy-talaiporei-ekatommyria-anthropoys ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...